Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Αν η Ρωσία το αποφασίσει, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πει αντίο στα "fish and chips"

Πηγή: Cubadebate

Η βρετανική αγορά αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Η διαθεσιμότητα των ψαριών στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά από μια απόφαση που εξετάζει η Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση αξιολογεί ένα σχέδιο αποχώρησης από τη συμφωνία του 1956, η οποία θα απαγόρευε στο Ηνωμένο Βασίλειο να αλιεύει στα ρωσικά ύδατα. Η απόφαση αυτή "θέτει σε κίνδυνο ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Βρετανίας", τα fish and chips, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην Daily Mail.

Παρά τους πολυάριθμους περιορισμούς που επέβαλε το Λονδίνο στη ρωσική οικονομία λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι βρετανικές μηχανότρατες συνεχίζουν να αλιεύουν μπακαλιάρο στα ρωσικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών της χερσονήσου Κόλα στη Θάλασσα Μπάρεντς και ανατολικά του ακρωτηρίου Κανίν Νος.

"Μια μεγάλη ποσότητα μπακαλιάρου   που πωλείται στα fish and chip shops της χώρας προέρχεται παραδοσιακά από αυτά τα ύδατα", αναφέρει το portal, επικαλούμενη εθνικές στατιστικές. Το 2023, οι μηχανότρατες αλίευσαν συνολικά 566.784 τόνους μπακαλιάρου στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ωστόσο, η είδηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει ενεργά διακριτικές μεθόδους εμπορίου με τη Μόσχα. Εκτός από άλλες οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, το Λονδίνο έχει επιβάλει πρόσθετο δασμό 35% στις εισαγωγές ορισμένων ρωσικών αγαθών, όπως o χαλκός και η βότκα, με στόχο "να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημία στη ρωσική οικονομία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο".

Η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να περιορίσει πλήρως τις αλιευτικές πρακτικές που έχουν συμφωνηθεί με το Λονδίνο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας πιστεύει ότι η απαγόρευση της αλιείας του Ηνωμένου Βασιλείου στα ρωσικά αρκτικά ύδατα δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

 "Η καταγγελία της συμφωνίας δεν θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική για τη Ρωσία", ανέφεραν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλέστηκαν το ρωσικό κρατικό πρακτορείο.

(Με πληροφορίες από Sputnik, Daily Mail και RT)

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De