Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Το Περού αναπτύσσει στρατό και αστυνομία στα σύνορα με τη Χιλή


Η ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές έχει προκαλέσει ανησυχία τις κοινωνικές οργανώσεις για ενδεχόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η μεταναστευτική κατάσταση στην περουβιανή περιοχή Τάκνα στα σύνορα με τη Χιλή επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό στην περιοχή για να εμποδίσει τη διέλευση τουλάχιστον 300 ατόμων, τα περισσότερα από το έδαφος της Χιλής

Ο ανταποκριτής της Telesur στο Περού, Χάιμε Ερέρα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του Περού διέταξε την ανάπτυξη του στρατού στις συνοριακές περιοχές του Περού με τη Χιλή και τον Ισημερινό σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη διέλευση παράτυπων μεταναστών.

Ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι ο υπουργός Άμυνας, Χόρχε Τσάβες, έφτασε στην περιοχή της Τάκνα με περισσότερους από 190 στρατιώτες, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την αστυνομία σε επιχειρήσεις επιτήρησης και ελέγχου στην περιοχή των συνόρων ενόψει της άφιξης μεταναστών. Ο Jaime Herrera σχολίασε ότι περίπου 300 αστυνομικοί στάλθηκαν στην περιοχή της Tacna


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, η ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει ανησυχία στις κοινωνικές οργανώσεις λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση

Ο δημοσιογράφος επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη συνοριακή περιοχή με τη Χιλή βρίσκονται σε ακραίες συνθήκες και πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους   υπάρχουν ανήλικοι, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες.

Ο Ερέρα δήλωσε ότι η μεταναστευτική κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Περού και Χιλής έχει οδηγήσει σε διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τη στρατιωτική ανάπτυξη στις παραμεθόριες περιοχές του Περού με τη Χιλή και τον Ισημερινό, ο υπουργός, Χόρχε Τσάβες, ανέφερε ότι η κινητοποίηση δεν σημαίνει στρατιωτικοποίηση των συνόρων.