Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Συνάντηση του Προέδρου της Αργεντινής με τον Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσε ότι ο Αλμπέρτο Φερνάντες και ο Λούλα ντα Σίλβα θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, τις υποδομές και την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, θα μεταβεί στη Βραζιλία την Τρίτη 2 Μαΐου για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για να προωθήσει τη διμερή ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, όπως η εξέλιξη του εμπορίου και η πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών συνεργασίας που υπογράφηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα, αφού ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Σέρτζιο Μάσα, ανακοίνωσε τη χρήση του γιουάν στο διμερές εμπόριο με την Κίνα αντί του δολαρίου.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσαν ότι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα είναι "οι διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, οι υποδομές και η περιφερειακή ολοκλήρωση".


Ο διπλωματικός φορέας δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν θα ήταν η δυνατότητα προώθησης της χρηματοδότησης των εισαγωγών της Αργεντινής από τη Βραζιλία, ένα μέτρο που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της CELAC που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες.

Ο υπουργός Μάσα τόνισε επίσης την πρόθεση να διευρύνει τις εμπορικές σχέσεις με τη γείτονα και στρατηγικό εταίρο του σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με Βραζιλιάνους επιχειρηματίες για την "επιτάχυνση των εισαγωγών και των εξαγωγών από τη Βραζιλία και την εργασία για την εδραίωση των εμπορικών σχέσεων".

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από είκοσι στελέχη επιχειρήσεων της Βραζιλίας , με ισχυρή παρουσία του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Ματίας Τομπολίνι, τον επικεφαλής του συμβουλευτικού γραφείου του υπουργείου Οικονομίας, Λεονάρντο Μαντκουρ , τον γενικό διευθυντή των τελωνείων, Γκιγιέρμο Μίτσελ και τον Μάρκο Λαβαγκνα.

Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του προέδρου Φερνάντες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, και θα το κάνει για να υποστηρίξει έναν από τους στενότερους περιφερειακούς συμμάχους του.