Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Η αντιπολίτευση στην Παραγουάη ζητά χειροκίνητη επανακαταμέτρηση των ψήφων

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας της Παραγουάης υπήρξε αστυνομική καταστολή, με χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, καθώς και με επιθέσεις ιππικού.

Oι υποψήφιοι πρόεδροι της αντιπολίτευσης στην Παραγουάη ζήτησαν τη Δευτέρα χειροκίνητη επανακαταμέτρηση των ψήφων, αφού αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, τα οποία έδωσαν τη νίκη στον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος
Colorado , Σαντιάγο Πένια.

Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για την φερόμενη νοθεία, έξω από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSJE) στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της χώρας, και σε άλλες περιοχές όπως η Σιουδάδ ντελ Έστε και το Κορονέλ Οβιέδο.

Σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας της Παραγουάης υπήρξε αστυνομική καταστολή, με ρίψη δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, καθώς και με επιθέσεις ιππικού.

 


Οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν μετά το κάλεσμα του υπερσυντηρητικού Παραγουανού Πάγιο Κούμπας, ο οποίος κατήγγειλε εκλογική νοθεία του Κόμματος Colorado.

Ο Κούμπας, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία από το Κόμμα "Cruzada Nacional" (Εθνικής Σταυροφορίας ~PCN), και άλλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, όπως ο Εφραίν Αλέγκρε (του κόμματος Concertación Nacional) και ο Εούκλιδες Ασεβέντο (του Πολιτικού Κινήματος Νέα Δημοκρατία) ζήτησαν τον έλεγχο του λογισμικού που ανατέθηκαν οι εκλογές, και τη χειρόγραφη επανακαταμέτρηση των ψήφων με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.


Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Εφράιν Αλέγρε ανέφερε: "Λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν σε σχέση με τις χθεσινές εκλογές, απαιτούμε από το TSJE να προβεί άμεσα σε χειροκίνητη καταμέτρηση του 10% των τυχαία επιλεγμένων εκλογικών τμημάτων σε κάθε εκλογικό τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα".

Σε άλλο tweet απαίτησε να ανατεθεί άμεσα ένας ανεξάρτητος διεθνής έλεγχος του λογισμικού του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκε για τις εκλογές.

Ο Αλέγκρε δήλωσε: "Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Η εγκυρότητα και η νομιμότητα της ανακήρυξης των αποτελεσμάτων εξαρτώνται από την επιλογή αυτών των μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη βούληση του λαού".

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Εκλογοδικείου της Παραγουάης (TSJE) με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψηφοδελτίων, ο Πένια έλαβε το 42,74% των ψήφων, ο Aλέγρε το 27% και ο Κούμπας Cubas λίγο πάνω από το 22% των ψήφων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του TSJE , τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα επισημοποιηθούν στις 24 Μαΐου.