Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Επίσκεψη του προέδρου του Κοινοβουλίου του Βιετνάμ στην Κούβα και τη Νότιο Αμερική

 Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβούλιο) του Βιετνάμ,  Βουόνγκ Ντινχ Χουέ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κούβα, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη από τις 18 έως τις 28 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε  στην ιστοσελίδα του νομοθετικού σώματος του Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τη σύντομη ενημέρωση, ο Ντινχ Χουέ θα ανταποκριθεί έτσι στις προσκλήσεις που του απηύθυναν ο Κουβανός ομόλογός του Εστέμπαν Λάσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Σεσίλια Μορεάου και η επικεφαλής της Γερουσίας της Ουρουγουάης Μπεατρίς Αργιμόν.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης του ηγέτη του κοινοβουλίου και της συνοδείας του στην Κούβα είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, δήλωσε αποκλειστικά στην Prensa Latina ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Αβάνα, Λε Τθαν  Τουνγκ.

Ο διπλωμάτης τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της χώρας του που επισκέφτηκε ποτέ το κράτος της Καραϊβικής όσον αφορά τον αριθμό των πολιτικών ηγετών, των βουλευτών, των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων των ενώσεων φιλίας που απαρτίζουν την αντιπροσωπεία.

Αυτό, τόνισε, "αποτελεί έκφραση των υποδειγματικών σχέσεων μεταξύ Βιετνάμ και Κούβας που μας κληροδότησαν οι ανώτατοι ηγέτες των δύο εθνών: Φιντέλ Κάστρο και Χο Τσι Μινχ", τόνισε ο Τθαν Τουνγκ .

Ο γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Κοινοβούλιο) της Κούβας, Ομέρο Ακόστα, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Βιετνάμ τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την οποία, εκτός από το Ανόι, επισκέφθηκε διάφορες επαρχίες της χώρας.

Ήταν πολύ γόνιμες ημέρες, τόσο η εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γουονγκ Ντινχ Χουέ , όσο και η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα και επικεφαλής του γραφείου του νομοθετικού σώματος Μπούι Βάν, δήλωσε στην Prensa Latina το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Όσον αφορά το διάλογο με τον Ντινχ Χουέ, τόνισε ότι ο τελευταίος εξήρε την ηχηρή νίκη που πέτυχε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία για τριακοστή φορά και με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε λίγες ημέρες νωρίτερα ψήφισμα κατά του αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η περίσταση ήταν επίσης μια ευκαιρία να μεταφέρει στον επικεφαλής του βιετναμέζικου νομοθετικού σώματος τους χαιρετισμούς του Κουβανού ομολόγου του, Εστέμπαν Λάσο, και να επαναλάβει την πρόσκλησή του να επισκεφθεί το νησί στο εγγύς μέλλον.

Από την άλλη, στα τέλη Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βιετναμέζικου κοινοβουλίου, Λε Του Χα, επισκέφθηκε την Αργεντινή με σκοπό την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την προετοιμασία της ατζέντας εργασίας για την επίσκεψη του Ντιν Χουε.

Σε συνάντηση με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Βιετνάμ, Μαρία Ρόσα Μαρτίνες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να τονίσουν ότι στα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο κατανόησης και συνεργασίας.

Ο Του Χάι  και ο Μαρτίνες   συζήτησαν επίσης για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών και την ενεργό συμμετοχή που διατηρούν οι δύο χώρες στον  πολυμερή τομέα και συζήτησαν τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες που θα υπογραφούν με την ευκαιρία του επίσημου ταξιδιού.