Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκινά από τη Βραζιλία την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών θα ασχοληθούν με τις δυνατότητες της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Βραζιλίας-Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε τη Δευτέρα στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μάουρο Βιέιρα για τις διμερείς σχέσεις και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η άφιξή του σηματοδοτεί την έναρξη της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Ιταμαράτι, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, και θα ασχοληθούν με "τις δυνατότητες της βραζιλιάνικο-ρωσικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος", αναφέρεται σε επίσημη νότα.

Θα συζητήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, την επιστήμη και την τεχνολογία, το περιβάλλον, την ενέργεια, την άμυνα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, καθώς και την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου για διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.


Η συνάντηση θα εξετάσει επίσης το ζήτημα της σύγκρουσης με την Ουκρανία, για το οποίο η Βραζιλία υποστηρίζει στα διεθνή φόρουμ και στις διμερείς επαφές "την άμεση παύση των εχθροπραξιών και τη σημασία του συνδυασμού των διπλωματικών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης με διαπραγματεύσεις", αναφέρεται στο έγγραφο.

Από την άλλη πλευρά,  το ντοκουμέντο επιβεβαιώνει ότι, εκτός από τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, τα δύο έθνη διατηρούν μια ισχυρή εμπορική σχέση, καθώς "η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής λιπασμάτων στη Βραζιλία. Το 2022, το διμερές εμπόριο έφτασε το ιστορικό όριο των εννέα και μισό δισεκατομμυρίων δολαρίων".

Ο Λαβρόφ έχει προγραμματίσει περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κούβα. Οι δεσμοί της Μόσχας με τα έθνη της περιοχής είναι ισχυροί.

Οι ρωσικές εξαγωγές προς την περιοχή   αυξήθηκαν το 2022 παρά τις δυτικές κυρώσεις μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.