Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Πληροφοριοδότης της CIA πρώην πρόεδρος του Μεξικού

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Πρόκειται για τον Χοσέ Λόπες Πορτίγιο, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής από το 1976 έως το 1982.

Τα Εθνικά Αρχεία και Διεύθυνση εγγράφων των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν πρόσφατα ένα έγγραφο που αποκαλύπτει ότι ο Χοσέ Λόπες Πορτίγιο, πρόεδρος του Μεξικού από το 1976 έως το 1982, ήταν πληροφοριοδότης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

"Ο Μπιλ Στάρμπιτς [αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ] σημείωσε ότι το Μεξικό θα έχει σύντομα νέο πρόεδρο, έναν άνθρωπο που είχε τον έλεγχο του Συνδέσμου για αρκετά χρόνια", αναφέρεται στο κείμενο, με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 1976.

Αν και το όνομα του πολιτικού του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) δεν αναφέρεται, μέχρι εκείνη τη στιγμή,  είχε ήδη κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές εκείνης της χρονιάς, οπότε περίμενε μόνο να ορκιστεί επίσημα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ο Στάρμπιτς   είπε στους συναδέλφους του ότι προέβλεπε ότι ο Λόπες Πορτίγιο   δεν θα έβλεπε με καλό μάτι τη δημοσιοποίηση αυτής της σχέσης, περιγράφοντας λεπτομερώς ότι περιλάμβανε "υποκλοπές".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή αφορά μια συνάντηση την ίδια ημέρα μεταξύ οκτώ πρακτόρων της CIA, την ώρα που επρόκειτο να αποχαρακτηριστούν αρκετοί φάκελοι που αφορούσαν την έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι το 1963.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λόπες Πορτίγιο, ο οποίος πέθανε το 2004 σε ηλικία 83 ετών μετά από επιπλοκή στην καρδιά που προκλήθηκε από πνευμονία.

Είναι ο τέταρτος Μεξικανός πρόεδρος που έχει σχέσεις με τη CIA. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέφερσον Μόρλεϊ, οι οποίες παρατίθενται στο βιβλίο του 2008 "Ο άνθρωπός μας στο Μεξικό", οι άλλοι τρεις ήταν οι προκάτοχοί του: ο Λουίς Ετσεβέρια, ο Γκουστάβο Ντίας Ορντάς και ο Αδόλφος Λόπες Ματέος, όλοι μέλη του PRI.

National Archive / Newsmakers / Gettyimages.ru

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν την Πέμπτη χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) που σχετίζονται με τη δολοφονία του πρώην προέδρου Τζον Φ. Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963.

Εκατοντάδες από αυτά περιέχουν αρχεία για τα ταξίδια του δολοφόνου του Κένεντι Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, καθώς και αναφορές σε μυστική συνεργασία μεταξύ "στοιχείων της μεξικανικής κυβέρνησης" και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Συνεργασία με το Μεξικό

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, σε επίσημη επιστολή με ημερομηνία 15 Ιουνίου 1978, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μεξικανού προέδρου Χοσέ Λόπες Πορτίγιο, Αμερικανοί πράκτορες εξέφρασαν την ανησυχία τους για μια έκθεση που ετοιμάζεται από την Επιτροπή Δολοφονιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα περιείχε "ευαίσθητες πληροφορίες". Η δημοσιοποίησή της θα ήταν "πολύ επιζήμια για τα συμφέροντά μας στο Μεξικό", προειδοποίησαν.

"Η έκθεση αυτή δεν θα παρέχει μόνο αποδείξεις για τη μονομερή δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών μας στην Πόλη του Μεξικού, δραστηριότητες που είναι αντίθετες με τη μεξικανική νομοθεσία, αλλά θα περιέχει επίσης αποδείξεις ότι στοιχεία της μεξικανικής κυβέρνησης εμπλέκονται σε δραστηριότητες που είναι παράνομες σύμφωνα με το ίδιο τους το Σύνταγμα", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

"Το καλύτερο παράδειγμα είναι η δραστηριότητά τους στις υποκλοπές", προσθέτει ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Χάβιλαντ Σμιθ, ο οποίος υπήρξε βασικό στέλεχος της κατασκοπείας κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Προειδοποιεί τον τότε διευθυντή της CIA ότι αν δημοσιοποιούνταν πληροφορίες για το Μεξικό, "το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό".



Κεντρικό σημείο για τις σοβιετικές επιχειρήσεις πληροφοριών κατά των ΗΠΑ

Η μεγάλη ανησυχία των πρακτόρων της CIA για την αποκάλυψη αυτών των δραστηριοτήτων στο Κογκρέσο οφειλόταν στο γεγονός ότι η μεξικανική πρωτεύουσα ήταν "το κεντρικό σημείο για τις επιχειρήσεις των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών κατά των ΗΠΑ". Στο έγγραφο σημειώνεται ότι υπάρχει "μακρά και καλά τεκμηριωμένη ιστορία σοβιετικών δραστηριοτήτων" που περνούσαν μέσω Μεξικού στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

"Η σχέση που έχουμε με την Υπηρεσία Ασφαλείας του Μεξικού είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της ικανότητάς μας να προστατευτούμε από αυτή τη δραστηριότητα των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών", τονίζει η έκθεση του Σμιθ.

Έλενα Γκάρο

Ειδικότερα, τα έγγραφα περιλαμβάνουν έναν κατάλογο ατόμων στο Μεξικό που ενδιαφέρουν τη CIA και φέρονται να "συνδέονται με τη δολοφονία του Κένεντι". Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πρώην γραμματέας του προξενείου της Κούβας στο Μεξικό, Σίλβια Τιράδο ντε Ντουράν , η οποία φέρεται να ήταν ερωμένη του Όσβαλντ, η θεατρική συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Έλενα Γκάρο   και η κόρη της, μεταξύ άλλων.

Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 1965, η Γκάρο, σύζυγος του συγγραφέα Οκτάβιο Πας, είπε στον αξιωματούχο Τσαρλς Τόμας ότι είχε δει τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ σε ένα πάρτι στο σπίτι ενός συγγενή του Κουβανού διπλωμάτη. 

Σύμφωνα με την αφήγηση της Γκάρο, ο Όσβαλντ   συνοδευόταν από δύο Αμερικανούς, οι οποίοι παρέμειναν  μακριά από τους υπόλοιπους καλεσμένους. 

Πηγή: RT