Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Πρόστιμο στη Microsoft για φερόμενες συναλλαγές με Ρωσία, Κούβα, Ιράν, Συρία

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Η Εταιρεία Microsoft πλήρωσε περισσότερα από τρία εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για υποτιθέμενη παραβίαση των αμερικανικών τιμωρητικών μέτρων κατά της Κούβας και άλλων χωρών δείχνει πόσο ο αποκλεισμός κατά του νησιού εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέληξαν σε κοινή συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας σχετικά με προφανείς παραβιάσεις των κανόνων της Ουάσινγκτον για τον έλεγχο των εξαγωγών και τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον πρώτο από τους προαναφερόμενους οργανισμούς, οι περισσότερες από τις φερόμενες 1.339 παραβιάσεις - για τις οποίες πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3.327.896 δολάρια - αφορούσαν (συναλλαγές με) ρωσικές οντότητες που περιλαμβάνονται σε μαύρη λίστα στην Κριμαία, ενώ άλλες συνδέονταν με την Κούβα, το Ιράν και τη Συρία.

Οι φερόμενες παραβιάσεις συνέβησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διανομής και μεταπώλησης της Microsoft σε τρίτους, σύμφωνα με το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, την   υπηρεσία επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ.


Επιπλέον, οι υπάλληλοι της εταιρείας που φέρονται να εμπλέκονται στο παράπτωμα υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την απόλυση, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλες χώρες κάθε άλλο παρά εκπληρώνουν τους στόχους τους να γονατίσουν τις κυβερνήσεις τους, αλλά προκαλούν συστηματική βλάβη και θύματα μεταξύ των πολιτών, καταγγέλλουν συνεχώς αναλυτές στις ΗΠΑ.

Αυτό προέκυψε και από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι οι τιμωρητικές πολιτικές κατά του Ιράν, για παράδειγμα, απλώς δεν αποδίδουν στη φιλοδοξία τους να προωθήσουν την πολιτική αλλαγή.

Αυτή ήταν μια μάλλον σημαντική παραδοχή, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική, δεδομένου ότι η ίδια ηγείται της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την επιβολή των καθεστώτων οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων των ΗΠΑ.

Όπως αναγνωρίζει το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών των ΗΠΑ, ο 60ετής αποκλεισμός κατά της Κούβας είναι ένα από τα παλαιότερα και αυστηρότερα από όλα τα καθεστώτα κυρώσεων που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον.

Μετά από μια σύντομη χαλάρωση επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), τα καταναγκαστικά μέτρα αυστηροποιήθηκαν και επεκτάθηκαν επί Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), μια πολιτική που διατηρεί ως επί το πλείστον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Κούβα, από την πλευρά της, καταγγέλλει σταθερά τις εκφοβιστικές και εξωεδαφικές επιπτώσεις του αποκλεισμού, ο οποίος πλήττει ακόμη και αμερικανικές οντότητες και πολίτες.

Το νησί απολαμβάνει τη σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα του για την άρση της πολιορκίας, σκοπός της οποίας είναι να προκαλέσει ταλαιπωρία στο λαό του.