Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Στην Κούβα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στα πλαίσια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Κούβα το βράδυ της Τετάρτης για συνάντηση με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ και τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας  προερχόμενος από τη Νικαράγουα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα επικεντρωθεί στην προώθηση της πολιτικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής συνεργασίας.


"Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κούβας είναι εξαιρετικές. Δίνουν σε αυτές υψηλή προτεραιότητα και οι δύο κυβερνήσεις και βασίζονται στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών", σημείωσε η εφημερίδα Granma πριν από την άφιξη του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει επισκεφθεί το νησί οκτώ φορές.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος Ντίας Κανέλ συναντήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πόυτιν, για να αναλύσει την κατάσταση και τις προοπτικές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον πολιτικό, οικονομικό-εμπορικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα.
 


Η επίσκεψη στην Κούβα είναι ο τελευταίος προορισμός της περιοδείας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στη Λατινική Αμερική, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 17 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τους προέδρους της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, και της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ο Ρώσος διπλωμάτης είχε συνομιλίες με τον Βολιβιανό ομόλογό του και με τον πρωθυπουργό του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, Ράλφ Γκονσάλβες.