Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει τις σχέσεις με τη Νικαράγουα

Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Μανάγκουα, 19 Απριλίου (Prensa Latina) Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε σήμερα εδώ τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Νικαράγουας και διαβεβαίωσε ότι μπορούν να τις οδηγήσουν σε ένα ποιοτικά υψηλότερο επίπεδο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία στον ακαδημαϊκό και ανθρωπιστικό τομέα και ανέφερε ότι  στη Ρωσία σπουδάζουν φοιτητές από τη Νικαράγουα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία στους τομείς των τροφίμων, των μεταφορών, των λιπασμάτων και άλλους, ενώ αναφέρθηκε στους κοινοβουλευτικούς και κομματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε ότι η Κρατική Δούμα σχεδιάζει μια σημαντική εκδήλωση μεταξύ της Ρωσίας και της Λατινικής Αμερικής στην οποία θα συμμετάσχουν βουλευτές της Νικαράγουας.

Επίσης, συνεχάρη τον λαό για την Εθνική Ημέρα Ειρήνης και τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα  και την Αντιπρόεδρο  Ροσάριο Μουρίγιο.

Επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα εκτιμά την υποστήριξη της Μανάγκουα στην προώθηση των σχέσεών της με περιφερειακά μπλοκ, όπως η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και το Σύστημα Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής.

Από τη διεθνή σφαίρα, αναφέρθηκε στην πολυπολικότητα και είπε ότι πρόκειται για μια αντικειμενική διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει, "αλλά οι Δυτικοί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθούν να ενωθούν   ως  αποκλειστικές χώρες  ".

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι οι κυβερνήσεις αυτές προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν την ηγεμονία και την επιρροή τους σε συγκρούσεις όπως η Ουκρανία και η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.



"Εμείς και με την υποστήριξη της Νικαράγουας θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις τάσεις και θα αποτρέψουμε αυτές τις πράξεις και στο πλαίσιο της Ομάδας Φίλων για την υπεράσπιση του Χάρτη του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη", δήλωσε.