Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΜΚΟ made in USA, αντικουβαναικά προγράμματα και το μακρύ χέρι της CIA

Πηγή: Granma - Órgano oficial del PCC  
Autor: Raúl Antonio Capote
Ούτε "μαχητές της ελευθερίας", ούτε φωτισμένα όντα που καθοδηγούνται από μεγαλειώδεις ιδέες- πίσω τους βρίσκονται χιλιάδες εργαστήρια, κέντρα μελετών, δεξαμενές σκέψης, που πληρώνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να επιφέρουν πολιτικές αλλαγές στην Κούβα προς όφελός τους.

Οι διαχειριστές του χάους, ως θεμελιώδες μέρος του μη συμβατικού πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο τη διατήρηση της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας, χρησιμοποιούν τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ως αιχμή του δόρατος της αποσταθεροποιητικής στρατηγικής τους.

Μία από τις πιο γνωστές, για τις ανατρεπτικές της δράσεις, ήταν η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), ο πιο ενεργός υποστηρικτής της αλλαγής καθεστώτων κατά των προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Ο οργανισμός αυτός έχει δημιουργήσει ένα βαθύ δίκτυο στην ήπειρό μας που στρατολογεί στελέχη, κατασκευάζει ηγέτες και διεισδύει στην κοινωνία των πολιτών- έναν πραγματικό παρεμβατικό στρατό από "εμπειρογνώμονες", και "συμβούλους".

Δεν ήταν λιγότερο "εξαιρετικός" ο ρόλος που διαδραμάτισε το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED). Σύμφωνα με τον Αμερικανό μπλόγκερ και συγγραφέα  Μάξ Μπλο'υμενταλ, "το ΝED είναι ένας κορυφαίος παράγοντας της ήπιας ισχύος των ΗΠΑ, που παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών από την ίδρυσή του στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου".

Δημιουργήθηκε το 1982 από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, υπό την αιγίδα της CIA και της ΜΙ6, και αν υπάρχει μια φράση που την προσδιορίζει, αυτή ειπώθηκε από τον Άλεν Γουάινστιν, έναν από τους ιδρυτές της, το 1991: "Πολλά από αυτά που κάνουμε σήμερα έγιναν κρυφά πριν από 25 χρόνια από τη CIA".

Ο μεγάλος προϋπολογισμός της προέρχεται κυρίως από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο της δίνει εκατομμύρια κάθε δύο χρόνια ως μέρος του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα χρήματα κατανέμονται μεταξύ του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου (IRI), του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (NDI), του Αμερικανικού Κέντρου για τη Διεθνή Αλληλεγγύη στην Εργασία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων-Συνέδριο Βιομηχανικών Οργανώσεων (AFL-CIO) και του Κέντρου Διεθνών Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (CIPE) του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μόνο κατά τα πρώτα δέκα χρόνια της ύπαρξής του, το NED διένειμε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε 1.500 προγράμματα για τη στήριξη των λεγόμενων "φίλων της Αμερικής".

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI), που γεννήθηκε το 1983, επίσης από τα χέρια του Ρόναλντ Ρίγκαν και μιας ομάδας φονταμενταλιστών ιδεολόγων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και θεωρείται το μυστικό όπλο της πιο φιλοδεξιάς πτέρυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μια μεγάλη δομή που περιλαμβάνει περισσότερους από 500 υπαλλήλους κατανεμημένους ανά γεωγραφικές περιοχές και με γραφεία σε διάφορες χώρες, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις δυνατότητές τους.

Οι σταυροφόροι της αμερικανικής δεξιάς, που ομαδοποιούνται στο IRI, άρχισαν το έργο τους κατά της Κούβας τη δεκαετία του 1990. Το πρώτο τους πρόγραμμα χρονολογείται από το 1993 και είχε ως στόχο την τόνωση της λεγόμενης μεταβατικής διαδικασίας στη χώρα μας, με απώτερο στόχο την ανατροπή της Επανάστασης.

Το πρόγραμμά της έναντι της Κούβας περιλαμβάνει εκπαίδευση, διανομή υλικών, χρημάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού μεταξύ ακτιβιστών και αντεπαναστατικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας μυστικές διαδικασίες και μεθόδους, με σκοπό την κάλυψη των αποσταθεροποιητικών της στόχων.
 
ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΙΑΤΑΖΕΙ

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), μαζί με περισσότερα από 200 μέτρα και κυρώσεις, αυξήθηκαν οι ανατρεπτικές ενέργειες κατά της Κούβας.

Αρκεί μια ματιά στον ιστότοπο του NED για να αντιληφθεί κανείς το τεράστιο ποσό των δολαρίων που έλαβαν και λαμβάνουν οι αντεπαναστατικές οργανώσεις, τα ιδρύματα και τα μέσα ενημέρωσης.

Περίπου την ίδια εποχή, άρχισαν να αυξάνονται στη χώρα οι ψηφιακές πλατφόρμες που διαχειρίζονται ιδιώτες και συνδέονται με διεθνή μαθήματα και υποτροφίες, σχέδια ακαδημαϊκών ανταλλαγών και άλλες παραλλαγές που χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές εταιρείες και μέσα ενημέρωσης.

Στις 26 Μαΐου 2016, το Open Society Foundations, του Τζορτζ Σόρος, του δισεκατομμυριούχου των έγχρωμων επαναστάσεων και των ήπιων πραξικοπημάτων, φιλοξένησε στην έδρα του στη Νέα Υόρκη το Cuba Posible Ideas Lab. Η εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ford και το Open Society, αφορούσε τις "τρέχουσες προκλήσεις της Κούβας". 

Εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τις διάφορες δομές που δημιουργούνται εντός και εκτός του νησιού, οργανώσεις και προγράμματα όπως: Diario de Cuba, Cibercuba, People in Need (PIN), Article 19 και το Κουβανικό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OCDH), μεταξύ άλλων, λαμβάνουν χρήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ χρόνο με το χρόνο για το έργο της εσωτερικής ανατροπής στο νησί.

Πολλά από αυτά τα κονδύλια, τα οποία ουσιαστικά προέρχονται από την USAID ή την NED, προέρχονται από τη CIA και φθάνουν στην USAID μέσω ιδιωτικών διαμεσολαβητών, όπως το Ίδρυμα Smith Richardson, το Ίδρυμα John M. Olin ή το Ίδρυμα Lynde και Harry Bradley.

Μια άλλη από τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται με αυτά τα κεφάλαια είναι το πρόγραμμα El Toque, γνωστό στην Κούβα όχι μόνο για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της πραγματικότητας, αλλά κυρίως για το "αφοσιωμένο έργο" του στον επηρεασμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ευνοώντας την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και συμβάλλοντας στον πληθωρισμό στο νησί. 

Όπως επεσήμανε πρόσφατα η ιστοσελίδα Razones de Cuba, "ο οργανωτικός σχεδιασμός που χρησιμοποιεί η El Toque δεν έχει μόνο τη χρηματική υποστήριξη της Ned, αλλά και της Usagm Global Media Agency, η οποία της χορήγησε 150.000 δολάρια μέσω της εταιρείας Media Plus Experience Inc, ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να ξεπλένει χρήματα από τα ιδρύματα αυτά και να στέλνει χρήματα στους μυστικούς συνεργάτες της στο νησί".

Έτσι, διαπράττουν διπλό αδίκημα. Από τη μία πλευρά, παραβιάζουν τους κουβανικούς νόμους, υπηρετώντας μια ξένη δύναμη εναντίον της πατρίδας τους και, από την άλλη πλευρά, μπορούν να διωχθούν ακόμη και στην Ισπανία για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, παρέα με ένα άλλο αντικουβανικό σχέδιο, το Cuba Siglo XXI, και το μεγάλο ψάρι, το ΝΕD.

Πρέπει να  έχουμε καθαρό  ότι αυτοί που απαρτίζουν αυτές τις πλατφόρμες και άλλα αντι-κουβανικά σχέδια δεν είναι "μαχητές της ελευθερίας", ούτε φωτισμένα όντα που καθοδηγούνται από μεγαλειώδεις ιδέες- πίσω τους βρίσκονται χιλιάδες εργαστήρια, κέντρα μελετών, δεξαμενές σκέψης, που πληρώνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να επιφέρουν πολιτικές αλλαγές στην Κούβα προς όφελός τους.

Αν και επιμένουν να το αρνούνται, είναι απλώς υπάλληλοι των Γιάνκηδων που ευημερούν εις βάρος των δεινών των συμπατριωτών τους στο νησί. Είναι απλώς εκτελεστές μιας πολιτικής καταδικασμένης σε αποτυχία, τίποτα περισσότερο.

 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram