Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Άνετη επικράτηση της Κλαούντια Σέϊνμπαουμ στο Μεξικό

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
Η υποψήφια για την προεδρία του Μεξικού με το κόμμα Morena, Κλαούντια Σέϊνμπαουμ Πάρντο, κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν αυτή την Κυριακή με το 58,86% των έγκυρων ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), γεγονός που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει για μια περίοδο έξι ετών.

Με καταμετρημένο το 6,19% των ψηφοδελτίων (10.568 από τα 170.648 που ήταν εγκατεστημένα σε όλη τη χώρα), η  Σέϊνμπαουμ , του κυβερνητικού συνασπισμού Sigamos haciendo historia (Ας συνεχίσουμε γράφοντας ιστορία), έλαβε 1.869.005 ψήφους, που αντιστοιχούν σε 58,86%. 

Ακολουθεί η Μπέρτα Σότσιτλ Γκάλβες, (Κόμμα Εθνικής Δράσης), με 926.090 ψήφους (29,08%), και ο Χόρχε Άλβαρες Μάινες , του Movimiento Ciudadano, με 310.271 ψήφους (9,7%).


Η ημέρα των εκλογών της Κυριακής κύλησε ειρηνικά και χωρίς σημαντικά επεισόδια. Σε μήνυμά του προς τη χώρα μετά το τέλος των εκλογών, η εθνική εκλογική αρχή (INE) ευχαρίστησε τον μεξικανικό λαό για τη συμμετοχή και τις προσπάθειές του καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

"Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από τους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Η αφοσίωση και η προσπάθειά σας είναι θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας", δήλωσε η πρόεδρος του INE Γουαδελούπε Ταντέι Σαβάλα  .

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 57,79%.


Το κόμμα Morena, οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα ανακοινώνουν τη νίκη της υποψήφιας Κλαούντια Σέϊνμπαουμ

Ο εθνικός ηγέτης του κόμματος Morena του Μεξικού, Μάριο Ντελγκάδο, ανακοίνωσε την Κυριακή τον θρίαμβο της υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ .

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων για την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), ο Ντελγκάδο δήλωσε ότι "η Κλαούντια Σέϊνμπαουμ θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία μας και στη Βόρεια Αμερική".

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον θρίαμβο της Κλαούντια Σέϊνμπαουμ . Μια γυναίκα που κέρδισε τον λαό του Μεξικού. Έρχεται χέρι-χέρι με ένα λαϊκό κίνημα που έχει συγκινήσει τους Μεξικανούς και τις Μεξικανές. Μια ειρηνική επανάσταση αξιών που έχει διεισδύσει στα βάθη της κοινωνίας", είπε.

Ο Ντελγκάδο επεσήμανε ότι η Κλαούντια Σέϊνμπαουμ έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στο να πορεύεται δίπλα στον σημερινό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ , τον οποίο χαρακτήρισε ως τον "μεγαλύτερο ηγέτη της εποχής μας".

Επισήμανε επίσης ότι ο θρίαμβος της Σέϊνμπαουμ αντιπροσωπεύει έναν ανεκπλήρωτο θρίαμβο για πολλές γιαγιάδες του Μεξικού και, για τον λαό της χώρας των Αζτέκων, σημαίνει "ένα άλμα προς τη συμπληρωματικότητα και την ισορροπία, κλείνοντας τα στόματα μιας ηθικά και πολιτικά μειωμένης αντιπολίτευσης".

"Σήμερα η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η δημοκρατία έχουν επίσης θριαμβεύσει. Ο λαός έδειξε ότι δεν μπορεί να ξεγελαστεί από εκστρατείες μίσους ή ψέματα, οι ψήφοι νίκησαν τα ρομπότ".

 


Ο Ντελγκάδο δήλωσε επίσης ότι τα τελευταία έξι χρόνια, το Μεξικό είχε πολλά οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα, οδηγώντας μια επιτυχημένη εναλλακτική λύση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και, με αυτές τις εκλογές "επικυρώσαμε τη δυνατότητα εκατομμύρια άνθρωποι να συνεχίσουν να βγαίνουν από τη φτώχεια, όπως έχουν ήδη κάνει πέντε εκατομμύρια σε αυτή την εξαετή θητεία".

"Είμαστε η γενιά που θα εγγυηθεί, εμπνευσμένη από την Κλαούντια Σεϊνμπάουμ , την αλλαγή στη μοίρα των γυναικών στη χώρα μας για πάντα. Και αυτή είναι η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας, ιδίως στις κόρες μας", είπε.

Ο ηγέτης της Morena επιβεβαλιωσε επίσης ότι "η τέταρτη μεταμόρφωση συνεχίζεται με την Κλαούντια Σέϊνμπαουμ ως πρόεδρο. Είναι ώρα για τις γυναίκες και είναι ώρα για τον τέταρτο μετασχηματισμό".


Η Κλάρα Μπρουγάδα κερδίζει την κούρσα για τη θέση του κυβερνήτη της Πόλης του Μεξικού

Η υποψήφια του Morena για τη θέση του κυβερνήτη της Πόλης του Μεξικού, της πρωτεύουσας της χώρας των Αζτέκων, Κλάρα Μπrουγάδα, ανακηρύχθηκε νικήτρια από πέντε δημοσκόπους που διεξήγαγαν exit polls.

Η Mπρουγάδα ανακοίνωσε ότι είχε πληροφορίες από "τον μέσο όρο των exit polls που έχουν διεξαχθεί από γνωστούς δημοσκόπους και μας δίνουν ένα μέσο προβάδισμα άνω των 15 μονάδων".

"Κερδίσαμε με σαφές και μη αναστρέψιμο προβάδισμα. Κερδίσαμε τον επικεφαλής της κυβέρνησης, την πλειοψηφία των δημαρχείων και την πλειοψηφία των τοπικών και ομοσπονδιακών βουλευτών", είπε. 
 

 

Ομοίως, ο ανώτερος ηγέτης του Morena, Μάριο Ντελγκάδο,επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και χαρακτήρισε τον θρίαμβο του Μπρουγάδα ως ηχηρό.

"Παίρνω το θάρρος να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τα exit polls που έχουμε, για την Πόλη του Μεξικού, πέντε exit polls, έχουμε μια ηχηρή νίκη της Κλάρα Μπρουγάδα, η οποία θα είναι η επόμενη επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής της πόλης", είπε.

 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram