Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Το Εκουαδόρ θα λάβει νέο δάνειο ύψους 4 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Πηγή: Sputnik Mundo (latamnews.lat)
To Eκουαδόρ θα λάβει νέο δάνειο ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη στήριξη της οικονομίας του και τη δολαριοποίηση, ανακοίνωσε ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός στις 31 Μαΐου.
"Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μια νέα ρύθμιση 48 μηνών στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF) για το Εκουαδόρ, με πρόσβαση που ισοδυναμεί με 4 δισεκατομμύρια δολάρια", ανέφερε το ΔΝΤ στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα των Άνδεων θα μπορούσε να λάβει άμεση εκταμίευση που ισοδυναμεί με 1 δισ. δολάρια.
"Αυτό το  EFF αποσκοπεί στη στήριξη των πολιτικών του Εκουαδόρ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τη διασφάλιση της δολαριοποίησης και τη δημιουργία των θεμελίων για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη", πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Μια παρόμοια ρύθμιση για το Εκουαδόρ εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έληξε τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΝΤ, χαιρέτισε τις "ταχείες και τολμηρές" ενέργειες της κυβέρνησης του Εκουαδόρ για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και της κρίσης ασφαλείας και δήλωσε ότι η νέα αυτή συμφωνία αποτελεί έγκριση των σχεδίων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη διασφάλιση της τρέχουσας δολαριοποίησης της χώρας.

Η 
Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν "ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης" για τον μετριασμό των διαρθρωτικών δημοσιονομικών αδυναμιών του Εκουαδόρ και την εδραίωση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι το σχέδιο του Εκουαδόρ προβλέπει ισορροπημένες προσπάθειες τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και στην πλευρά των δαπανών, με λιγότερη εξάρτηση από τις εξελίξεις στον πετρελαϊκό τομέα, προστατεύοντας παράλληλα τις βασικές δαπάνες για την ασφάλεια, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και τις δημόσιες επενδύσεις.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Εκουαδόρ,  Χουάν Κάρλος Βέγκα, εμφανίστηκε ενώπιον της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβούλιο) για να εξηγήσει τους όρους της νέας αυτής συμφωνίας, μπροστά σε ερωτήματα λόγω του υψηλού χρέους της χώρας.

Με 86 ψήφους υπέρ, οι νομοθέτες ενέκριναν απόφαση ώστε ο  υπουργός Βέγκα να ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση σχετικά με τους όρους για τη χώρα με αυτό το δάνειο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του ΔΝΤ, με το οποίο το Εκουαδόρ έχει χρέος 4,4 δισ. δολάρια.

 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram