Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Στην τελική ευθεία οι έρευνες για τον Μπολσονάρο στη Βραζιλία

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Μπραζίλια, 6 Ιουνίου (Prensa Latina) Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας (PF) παραδέχθηκε σήμερα ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία των προσπαθειών της για την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με τα φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο  Ζαΐρ Μπολσονάρο   (2019-2022).

"Καταβλήθηκαν νέες διεθνείς προσπάθειες και, παρά την αυτονομία των ερευνών, η αναμενόμενη ολοκλήρωση είναι τον Ιούνιο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του PF, Αντρέι Πάσσος, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μίριαμ Λειτάο, της εφημερίδας
O Globo.

Μέχρι τον Ιούλιο, η προσδοκία είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την απόπειρα πραξικοπήματος της 8ης Ιανουαρίου 2023.

"Υπάρχουν αρκετά terabytes (χωρητικότητα μνήμης) πληροφοριών, δεδομένων, μαρτυριών, κατασχέσεων, εγγράφων, εικόνων, κάθε είδους αποδεικτικών στοιχείων. Στο τέλος αυτής της έρευνας, ελπίζουμε να παρουσιάσουμε τους υπεύθυνους για αυτή τη βαρβαρότητα", εξήγησε.

Ανέφερε την υπόθεση που είναι γνωστή ως "παράλληλη ABIN", η οποία αφορά τις παράνομες παρακολουθήσεις Βραζιλιάνων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δικαστών και δημοσιογράφων. Η έρευνα αυτή πλησιάζει επίσης στην ολοκλήρωσή της.

Η ABIN είναι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βραζιλίας που δημιουργήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1999 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο για να αντικαταστήσει την καταργημένη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985).

Τον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες που αφορούν τον πρώην διευθυντή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Αυτοκινητοδρόμων Σιλβινέι Βάσκες   και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρρες. Ο Πάσος υπογράμμισε τη συνεργασία νέων μαρτύρων στην υπόθεση Βάσκες, η οποία επιτάχυνε τη διαδικασία.
 
Με το κλείσιμο των ερευνών, οι εκθέσεις πρέπει να αποσταλούν στη Γενική Εισαγγελία (PGR) πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί  αποσκοπεί στην αποφυγή κατηγοριών για επηρεασμό των εκλογών, εάν το PGR επιλέξει να καταγγείλει τον Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος αποτελεί αντικείμενο τουλάχιστον πέντε ερευνών στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Μία από τις πιο σύνθετες είναι αυτή των "ψηφιακών πολιτοφυλακών", η οποία καλύπτει την απόπειρα πραξικοπήματος της 8ης Ιανουαρίου 2023, πιθανή απάτη στην κάρτα εμβολιασμού Covid-19 και υποψίες για πώληση και επαναγορά κοσμημάτων που έλαβε σε επίσημα ταξίδια όταν ήταν στην εξουσία. 
 
 
 
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram