Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Η πλειοψηφία των παιδιών κάτω των 5 ετών στη Γάζα μένουν για μέρες ολόκληρες χωρίς φαγητό

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
Por: Joaquín Castro
3.500 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της πείνας, της έλλειψης εμβολίων και του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ έκλεισε τις κύριες πύλες εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόνο οκτώ  φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα κατά μέσο όρο, δηλαδή περίπου το ένα τοις εκατό από τα 500-600 φορτηγά που απαιτούνται.

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών στη Γάζα αναγκάζεται τακτικά να περάσει τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα χωρίς φαγητό, καθώς η λιμοκτονία που έχει προκληθεί από το Ισραήλ έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε μια ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με έρευνα για τα τρόφιμα που διεξήγαγαν ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας τον Μάιο, το 85% των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών στερούνταν τροφή για τουλάχιστον μία ημέρα κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου.

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων που αναφέρει η κυβέρνηση της Γάζας δεν περιλαμβάνει τους θανάτους από ασιτία, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 παιδιά που πέθαναν από ασιτία στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου Truthout. 
 

 

Η εκστρατεία του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της πείνας σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία, όπως προειδοποιούν οι οργανώσεις αρωγής, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο στρατός συνεχίζει τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από ποτέ, καθώς η ανελέητη επίθεση του Ισραήλ και η παρεμπόδιση της βοήθειας έχει καταστήσει "πρακτικά αδύνατη" για τις ομάδες να πραγματοποιήσουν μια απάντηση ανακούφισης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε παιδιά έχουν περάσει μια ολόκληρη ημέρα χωρίς φαγητό τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 72 ώρες.

"Τα παιδιά λιμοκτονούν", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων της Αλ-Άκσα ζητούν περισσότερη βοήθεια, ιδίως γάλα, για να θεραπεύσουν τα υποσιτισμένα παιδιά, καθώς το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα, της κύριας οδού βοήθειας από την Αίγυπτο προς τη Γάζα, έχει επιδεινώσει την κατάσταση από τότε που τέθηκε υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων στις 7 Μαΐου. 

 

 
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram