Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Cubainformación: Επενδύσεις στην Κούβα στο στόχαστρο των ΜΜΕ - (video Νο 61 / ελληνικοί υπότιτλοι )

José Manzaneda, συντονιστής του Cubainformación, Ελληνικοί υπότιτλοι: Red Solidaria Griega 


Εκτός από το να πυροβολεί όλες και κάθε μία από τις πηγές εσόδων της Κούβας σε συνάλλαγμα, ο βορειοαμερικανικός αποκλεισμός επιδιώκει να πλήξει βάναυσα τις επενδύσεις από τρίτες χώρες. Αυτές των δικών της εταιρειών δεν χρειάζεται να διώκονται: απαγορεύονται πλήρως από το νόμο.
 
 
1. Μαφιόζικοι νόμοι

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πλήρη εφαρμογή του νόμου Helms-Burton το 2021, οι εταιρείες με επενδύσεις στην Κούβα έχουν αντιμετωπίσει ένα πλήθος  αγωγών (περισσότερες από 14.000) από πρώην ιδιοκτήτες εταιρειών που εθνικοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και δεν αποδέχθηκαν τους προτεινόμενους τύπους αποζημίωσης (1).

 Είναι 87 οι οντότητες που  μηνύθηκαν, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με τον τουρισμό, όπως οι Meliá, Iberostar, Barceló  (2).

 Οι δικαστικές αποφάσεις είναι αντιφατικές. Ορισμένες ήταν ευνοϊκές για τις εταιρείες αυτές (3). Άλλες ήταν καταδικαστικές. Για παράδειγμα, τέσσερις εταιρείες κρουαζιέρας αναγκάστηκαν να πληρώσουν 400 εκατομμύρια δολάρια επειδή χρησιμοποίησαν το λιμάνι της Αβάνας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε εγκρίνει τότε τέτοιες δραστηριότητες (4).

Σε ορισμένους επενδυτές και τις οικογένειές τους απαγορεύεται επίσης η είσοδος στις ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση δεκαπέντε στελεχών της ισπανικής εταιρείας Meliá, η οποία διαχειρίζεται 35 ξενοδοχεία στην Κούβα (5). Κάποια οργισμένη καταδίκη στον ισπανικό Τύπο για την υπεράσπιση των επιχειρηματιών της; Ούτε μία.

 Στόχος του Λευκού Οίκου δεν είναι να πείσει τις εγκατεστημένες εταιρείες να αποσυρθούν από την Κούβα, αλλά να δημιουργήσει τον απαραίτητο πανικό για να αποτρέψει κάθε νέα επένδυση. Είναι αδύνατο να κοστολογηθεί ο όγκος των επενδύσεων που θα διωχθούν, αλλά είναι αναμφίβολα πολύ υψηλός.

 2. Μιντιακή Μαφία  

Τον Απρίλιο παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη η έκθεση "Panorama de inversión española en Iberoamérica" (6). Εξηγεί ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο τις επενδύσεις αυτές είναι η πολιτική αστάθεια (την οποία ανέφερε το 84% των επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν), η ανασφάλεια των πολιτών και η νομική ανασφάλεια (7). Η Κούβα δεν αναφέρεται σε κανέναν από τους τρεις αυτούς παράγοντες και επηρεάζεται μόνο από έναν από τους λιγότερο σημαντικούς παράγοντες: "ελλιπείς υποδομές". Αλλά τι τίτλους διαβάζουμε: "Πολύ λίγες ισπανικές εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην Κούβα" (8), "Οι Ισπανοί επενδυτές φρενάρουν τις επιχειρήσεις στην Κούβα λόγω των αβέβαιων προοπτικών" (9) ή "Οι ισπανικές εταιρείες φρενάρουν τις επενδύσεις στην Κούβα" (10).

 Αυτοί είναι οι τίτλοι των " εξειδικευμένων κουβανικών" μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με την πολιτική και τα κονδύλια της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης. Και στα οποία δεν θα διαβάσει κανείς ούτε μια γραμμή για την υπ' αριθμόν ένα αιτία που επηρεάζει τις επενδύσεις στην Κούβα: "την ισχύ των άρθρων 3 και 4 του νόμου Helms Burton", "το κλείσιμο λογαριασμών σε διεθνείς τράπεζες, το μπλοκάρισμα των εργασιών είσπραξης και πληρωμής, την απαγόρευση πρόσβασης σε ορισμένες τεχνολογίες" και "τον περιορισμό της πρόσβασης σε πιστώσεις", λόγω των βορειοαμερικανικών κυρώσεων κατά του νησιού, εκτός από τους "ταξιδιωτικούς περιορισμούς  λόγω του γεγονότος ότι έχουμε βρεθεί στην Κούβα" (12).

 Αυτά είναι  λόγια του Joaquín Samperio, προέδρου της Ένωσης Ισπανών Επιχειρηματιών στην Κούβα, στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση... μέσω του ισπανικού Τύπου; Μην προσπαθήσετε καν. Θα μάθουμε κάτι από όλα αυτά μόνο χάρη στον πολύπαθο δημόσιο κουβανικό Τύπο.

 

1. https://cincodias.elpais.com/cincodias/2019/04/26/companias/1556287752_088535.html

2. https://www.hosteltur.com/155080_iberostar-alega-falta-de-jurisdiccion-por-una-demanda-bajo-la-helms-burton.html

3. https://cincodias.elpais.com/cincodias/2023/01/09/companias/1673286879_409713.html

4. https://www.tourinews.es/resumen-de-prensa/notas-de-prensa-empresas-turismo/cuba-eeuu-cruceros-companias-mas-grandes-multa-violar-sanciones_4472764_102.html

5. https://www.vozpopuli.com/economia_y_finanzas/eeuu-veto-cupula-melia-escarrer_0_1325268111.html

6. https://www.casamerica.es/economia/xvi-panorama-de-inversion-espanola-en-iberoamerica

7. https://iemedia.ie.edu/static/analisis-economico/informes/Informe-2024_Panorama-de-inversion-en-Latinoamerica_1pag.pdf

8. https://www.14ymedio.com/economia/empresas-espanolas-dispuestas-invertir-cuba_1_1101500.html

9. https://www.directoriocubano.info/actualidad/inversores-espanoles-frenan-negocios-en-cuba-ante-panorama-incierto/

10. https://adncuba.com/economia/empresas-espanolas-ponen-freno-las-inversiones-en-cuba

11. https://diariodecuba.com/cuba/1712774900_54047.html

12. https://www.excelenciascuba.com/generales/asociacion-de-empresarios-espanoles-en-cuba-queremos-seguir-en-esta-tierra-que-nos-ha


 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram