Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η Κούβα επιβεβαιώνει στην ALBA-TCP τη δέσμευσή της για ενότητα και ειρήνη

Πηγή: Diario Co Latino

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευση της χώρας του για ενότητα, υπεράσπιση της κυριαρχίας και ειρήνη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 23η Σύνοδο Κορυφής της ALBA-TCP στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Ο   Ντίας-Κανέλ προειδοποίησε στη σύνοδο κορυφής ότι ο ιμπεριαλισμός επιμένει στο σχέδιο της κυριαρχίας του "πάνω στα εδάφη μας, χρηματοδοτεί και προωθεί τη βία, την αποσταθεροποίηση και τη ρητορική μίσους".

Ο Πρόεδρος ζήτησε να τηρηθούν και να τηρηθούν οι διακηρύξεις  της ανακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης.

"Το γεγονός ότι η περιοχή συνεχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς για τη δέσμευσή της στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για το παρόν και το μέλλον των λαών", τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο επικεφαλής του κράτους συνεχάρη τον λαό της Βενεζουέλας για την διοργάνωση της νέας εκλογικής διαδικασίας σε κλίμα ειρήνης και σύμφωνα με το σύνταγμά της, ενώ εξέφρασε την καταδίκη των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιβολών που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη λειτουργία των θεσμών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας.

Ο   Ντίας-Κανέλ επανέλαβε επίσης την έντονη καταδίκη του για τη βίαιη επιδρομή της αστυνομίας του Ισημερινού στη διπλωματική έδρα του Μεξικού στο Κίτο. 

Εκτίμησε την υποστήριξη του μηχανισμού ολοκλήρωσης στον αγώνα για τον τερματισμό του αποκλεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού και την αφαίρεση του νησιού από τον μονομερή κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Είπε ότι η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι η Ουάσιγκτον να άρει την οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία, μια πολιτική που χαρακτήρισε σκληρή, ανήθικη και αδικαιολόγητη.

Ο Κουβανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του αξίζει να ζήσει ειρηνικά και με ίσους όρους για να αποδείξει σε όλους ότι είναι ικανή να προωθήσει και να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό.

Η δέσμευσή μας για την ολοκλήρωση και την ενότητα είναι αμετάβλητη, τόνισε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να εργαστεί ακούραστα για μια ALBA-TCP των νικών, της ειρήνης, της ενότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram