Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Aριστεροί ηγέτες συζητητούν με τον Μαδούρο εναλλακτικές λύσεις στον καπιταλισμό στη συνάντηση της ALBA στο Καράκας

Πηγή:  Resumen 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας συντόνισε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και δήλωσε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ένας "πολυπολικός κόσμος".

Τα λαϊκά κινήματα συναντήθηκαν στο Καράκας για να συζητήσουν τις δυνατότητες ενός νέου κόσμου απέναντι στον καπιταλισμό. Η Συνάντηση για μια Παγκόσμια Κοινωνική Εναλλακτική ξεκίνησε την Πέμπτη (18) και διήρκησε μέχρι το Σάββατο (20) στο ξενοδοχείο Meliá της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας. Στις συζητήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων από 60 χώρες, με τη Λατινική Αμερική να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κύκλος των συζητήσεων, που διοργανώθηκε από τη Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της  Δικής μας Αμερικής - Λαϊκή Εμπορική Συνθήκη (Alba-TCP) και το Ινστιτούτο Σιμόν Μπολίβαρ, έχει ως στόχο να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής με βάση ένα σχέδιο για μια κοινωνία που θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τους αγώνες των λαϊκών κινημάτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο επικεφαλής της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε ότι η ALBA είναι η "πραγματική εναλλακτική λύση" για μια νέα κοινωνία και επιβεβαίωσε ότι, προκειμένου να σκεφτούμε ένα καλύτερο οικονομικό μοντέλο από τον καπιταλισμό, είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε έναν πολυπολικό κόσμο.

"Η οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου έχει ήδη ξεκινήσει. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της αυτοκρατορίας των δυτικών συλλογικοτήτων έχει αρχίσει και η ανθρωπότητα που θα έρθει θα είναι καλύτερη", είπε.

Για τον εκτελεστικό γραμματέα της Alba-TCP,  Χόρχε Αρεάσα, η συζήτηση είναι σημαντική για να σκεφτούμε τις δυνατότητες που βασίζονται σε μια συλλογική κατασκευή ιδεών και σκέψης.

"Προσφέρουμε στον κόσμο τον δρόμο για να ενώσουμε όλους εκείνους που μπορούν να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κύριο εχθρό. Οι άνθρωποι είναι το καύσιμο, η ενέργεια, αλλά πρέπει να έρθουν σε επαφή με μια δημοκρατική θεσμικότητα για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν το δημοκρατικό τους συναίσθημα και την εξουσία τους", διαβεβαίωσε.

 
 Συνάντηση για μια Παγκόσμια Κοινωνική Εναλλακτική

Με τον Μαδούρο, ο ALBA συγκεντρώνει αριστερούς ηγέτες στο Καράκας για να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στον καπιταλισμό.

Μιλάνε ο πρόεδρος Μαδούρο, ο Ζοάο Πέδρο Στεντίλε του MST (Κίνημα Ακτημόνων Αγροτών) της Βραζιλίας, ο Έβο Μοράλες του MAS (Κίνημα προς το Σοσιαλισμό) της Βολιβίας, η Λανίσκα Λούγκο της Κούβας.

Τέσσερις συζητήσεις σε πάνελ σηματοδότησαν την έναρξη της πρώτης ημέρας. Λατινοαμερικανοί καθηγητές, ερευνητές, ηγέτες κινημάτων και πολιτικοί μίλησαν για τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σημερινό σύστημα και τις δυνατότητες νέων δρόμων για την κοινωνία. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: κίνδυνοι και απειλές για την ανθρωπότητα, παρακμιακός πολιτισμός, η ανάγκη για ένα κοινό σχέδιο και  ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός,.

Η δεύτερη ημέρα σημαδεύτηκε από την παρουσία του Νικολάς Μαδούρο. Συμμετείχαν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια, το μέλος της εθνικής ηγεσίας του κινήματος ακτημόνων εργατών (MST) Ζοάο Πέδρο Στεντίλε και η Γιανίσκα Λούγκο  , μέλος του Κέντρου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Βολιβιανός ηγέτης μίλησε για τη σημασία της ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής θέσης και της ενίσχυσης της ιδέας ενός πιθανού νέου οικονομικού μοντέλου.

"Τα μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πάντα παρεμβάσεις, επεμβάσεις και πραξικοπήματα. Το πραξικόπημα στη Βολιβία συμβαίνει επειδή δεν αποδέχονται ένα καλύτερο οικονομικό μοντέλο από τον νεοφιλελευθερισμό, δεν αποδέχονται τους Ινδιάνους και δεν αποδέχονται κανέναν άλλο τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων. Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός πόρος της Βολιβίας είναι το λίθιο", δήλωσε ο Μοράλες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με το σεμινάριο "Αντιιμπεριαλιστική νεολαία σε αγώνα και για αλληλεγγύη".


Ο πρόεδρος Μαδούρο καλεί στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής εναλλακτικής λύσης ενάντια στον καπιταλισμό και τον φασισμό

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την Παρασκευή τα κοινωνικά κινήματα της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής (ALBA) να δημιουργήσουν μια νέα παγκόσμια κοινωνική εναλλακτική λύση ενάντια στον καπιταλισμό και τον φασισμό.

"Ήρθε η ώρα τα κοινωνικά κινήματα της ALBA, με ένα πολύ ευρύ όραμα, να αρθρώσουν μια νέα παγκόσμια κοινωνική εναλλακτική λύση κατά του καπιταλισμού, κατά του φασισμού, με όρους ενός ανθρώπινου πολιτισμού της ειρήνης και της αγάπης", δήλωσε ο πρόεδρος σε συνάντηση της ALBA στο Καράκας, η οποία μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι VTV.

Ο Μαδούρο είπε ότι μόνο οι "συνειδητοί, κινητοποιημένοι και οργανωμένοι" λαοί θα μπορέσουν να "οικοδομήσουν έναν νέο κόσμο".

Ζήτησε επίσης να επανασυσπειρωθούν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις του κόσμου χωρίς σεχταρισμούς και με "ευρύτατα κριτήρια", για τα οποία δεν αναφέρθηκε αναλυτικά.

Η ALBA διοργάνωσε συνάντηση στο Καράκας, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με στόχο την προώθηση της ενότητας και τον σχεδιασμό μιας ατζέντας που θα "προστατεύει" τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική από τις "ιμπεριαλιστικές επιθέσεις", σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της οργάνωσης,  Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε ότι η ALBA και τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να "ξεσηκωθούν και να επαναστατήσουν" ενάντια στον "βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό" και να πετύχουν τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας γεωπολιτικής.

"Η ενότητα είναι ο μόνος δυνατός δρόμος και για να δράσουμε ενωμένοι πρέπει να εργαστούμε πάνω σε συμφωνίες (...) Για αυτό το λόγο το Συμβούλιο των Κοινωνικών Κινημάτων είναι θεμελιώδες, είστε οι μόνοι που μπορείτε να κάνετε μια αντιπρόταση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό", είπε, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ο Aρεάσα δήλωσε ότι η ALBA και τα κοινωνικά κινήματα θα πρέπει να εργαστούν πάνω σε μια ατζέντα για τη στήριξη της Αϊτής, καθώς και για την υπεράσπιση της Παλαιστίνης.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram