Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κλείνει το Εθνικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Πηγή:  Sputnik Mundo (latamnews.lat)

BUENOS AIRES (Sputnik) - Η κυβέρνηση της Αργεντινής διέταξε το προσωρινό κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών (INCAA) προκειμένου να αναδιατάξει το προσωπικό του και να μειώσει τη δομή του.
.
"Τροποποίηση της οργανωτικής δομής του INCAA", αναφέρει το διάταγμα 62 που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Στις 19 Απριλίου, 254 υπάλληλοι του οργανισμού ειδοποιήθηκαν ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται με αποδοχές, προκειμένου να περάσουν από μια "διαδικασία ανακατανομής καθηκόντων", κατήγγειλε η Ένωση Κρατικών Υπαλλήλων (ATE).

Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Χαβιέρ Μιλέι, εργάζεται για τη δημιουργία "μιας δομής στο INCAA που θα οδηγήσει σε πιο ευέλικτους μηχανισμούς και διαδικασίες, καθώς και σε χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος", σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το διάταγμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο του INCAA Kάρλος Λουίς Πιρόβανο προσθέτει: "Το μέτρο αυτό συνεπάγεται μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού του οργανισμού".

Η σημερινή διοίκηση υπό την προεδρία του Πιρόβανο, ενός οικονομολόγου χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο, επισημαίνει ότι "στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής κρίσης και του σημαντικού δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες", πρέπει "να ληφθεί υπόψη ότι το INCAA αποκτά τους πόρους του από τις εισφορές του κοινωνικού συνόλου".

"Προκειμένου να συνοδεύσει τις πολιτικές που υιοθετεί η Εθνική Εκτελεστική Εξουσία για τη διοχέτευση της οικονομίας και την προσαρμογή του μεγέθους του κράτους στις λειτουργίες του, ευνοείται μια δομή που συνεπάγεται πιο ευέλικτους μηχανισμούς και διαδικασίες, καθώς και χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος", προσθέτει το διάταγμα.

Διάλυση

Ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (Bafici) διεξάγεται στο Μπουένος Άιρες μέχρι τις 28 Απριλίου, η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει καταργήσει τέσσερα τμήματα του INCAA: Προώθηση, Θεσμικές Υποθέσεις, Εκθέσεις και Κοινό και Εποπτεία Οπτικοακουστικών Δραστηριοτήτων.


Έξι υποδιευθύνσεις, 11 γραφεία συντονισμού και εννέα τμήματα καταργήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ATE. Το INCAA θα διατηρήσει μόνο τα τμήματα Γενικών Υποθέσεων, Νομικών Υποθέσεων, Διοίκησης και Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής. Μέχρι στιγμής, η νέα διοίκηση του ιδρύματος έχει διαλύσει 15 επιχειρησιακές μονάδες και έχει αναστείλει την παραλαβή έργων για 90 εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με το συνδικάτο.
"Με αυτά τα μέτρα, η ανεξάρτητη αργεντίνικη κινηματογραφική παραγωγή, η παραγωγή ντοκιμαντέρ και κάθε άλλο είδος παραγωγής εκτός της λογικής της αγοράς θα εξαφανιστεί", προειδοποίησε η ATE.

 Η ένωση προειδοποίησε επίσης για το μέλλον πλατφορμών όπως το Cine.Ar TV, το Cine.Ar Play, ο κινηματογράφος Gaumont, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην προβολή και χρηματοδότηση εθνικών ταινιών, οι χώροι INCAA, η Ventana Sur, η κύρια κινηματογραφική αγορά της περιοχής, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μαρ ντελ Πλάτα και τα προγράμματα που προβάλλονται.

"Πρόκειται για αποφάσεις που δεν μπορούν παρά να προέρχονται από τη βαθύτερη άγνοια και από τον πιο κραυγαλέο αυτοσχεδιασμό, σε συνδυασμό με έναν ξεπερασμένο ιδεολογικό μεσσιανισμό", πρόσθεσε η ATE.

Η άφιξη του Πιρόβανο στο INCAA σήμανε την αρχική απόλυση 231 εργαζομένων, το κλείσιμο διευθύνσεων εντός του ιδρύματος και την περικοπή των επιδοτήσεων σε 1.308 έργα, φεστιβάλ και προγράμματα προώθησης ταινιών.

Το INCAA, ένας αυτοτελής φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο με τη σειρά του υπάγεται στο Υπουργείο Ανθρώπινου Κεφαλαίου, είχε αρχικά 645 υπαλλήλους, εκ των οποίων περίπου 500 είναι μόνιμο προσωπικό.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram