Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

To ΟΧΙ κερδίζει στα δύο πιο αμφιλεγόμενα ερωτήματα του δημοψηφίσματος στο Εκουαδόρ

Πηγή: Resumen

Περίπου το 72% των πολιτών που κλήθηκαν να ψηφίσουν προσήλθαν στις κάλπες και το ποσοστό αποχής ήταν 28%, ποσοστό υψηλό σε σύγκριση με τις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην κάλπη, το ΟΧΙ κέρδισε σε δύο από τα πιο αμφιλεγόμενα ερωτήματα στο δημοψήφισμα του Εκουαδόρ, τα οποία έχουν να κάνουν με την ωριαία σύμβαση (ωρομίσθιο) και τη διεθνή διαιτησία ως μέθοδο επίλυσης επενδυτικών, συμβατικών ή εμπορικών διαφορών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) επιβεβαίωσε ότι περίπου το 72% των πολιτών που κλήθηκαν να ψηφίσουν προσήλθαν στις κάλπες, ενώ σημειώθηκε το ποσοστό αποχής ανήλθε στο ποσοστό υψηλό σε σύγκριση με τις πρόσφατες εκλογές.


"Θα πρέπει να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος δεν προσήλθε να ψηφίσει. Μια πτώση 10 μονάδων είναι ένα σημαντικό ποσοστό", δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Radio Pichincha.

"Ήταν ερωτήσεις-παγίδα, αλλά ένας λαός ξεσηκώθηκε για να πει ΟΧΙ σε μια ολοκληρωτική κυβέρνηση, ένας λαός που δεν θέλει την υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων ή τη διεθνή διαιτησία", δήλωσε η πρώην υποψήφια πρόεδρος Λουίσα Γκονζάλες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αστυνομίας Ουίλσον Παβόν    εξήγησε ότι από τις 6.984 επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνελήφθησαν 772 άτομα, κατασχέθηκαν 84 πυροβόλα όπλα και κατασχέθηκαν 164 οχήματα. 

Επιπλέον, εκδόθηκαν 364 κλήσεις σε όσους παραβίασαν το  "Ley Seca" (απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ)  και συνελήφθησαν 12 άτομα για κλοπή ταυτότητας.

Τα περισσότερα από τα 11 ερωτήματα, τα οποία πρότεινε ο πρόεδρος Ντανιέλ Νπμπόα, αποσκοπούν στον περιορισμό του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της στρατιωτικοποίησης, της αύξησης των ποινών για ορισμένα εγκλήματα και των κανονισμών για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.

Ένα άλλο από τα ερωτήματα επιδιώκει να επιτρέψει την έκδοση των  υπηκόων Εκουαδόρ  που καταζητούνται από τα δικαστήρια άλλων χωρών, κάτι που οι πολίτες απέρριψαν στο δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου 2023, το οποίο προωθούσε ο τότε πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.

Στο δημοψήφισμα τέθηκε επίσης το ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα θέσπισης ενός συστήματος συνταγματικών δικαστηρίων, την αποδοχή της διεθνούς διαιτησίας και την έγκριση ωριαίων συμβάσεων εργασίας, με την ιδέα της τόνωσης της επίσημης απασχόλησης.

ΠΗΓΗ: Al Mayadeen

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram