Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ο πρόεδρος της Ονδούρας ασχολείται με την υπόθεση του πρώην προέδρου Ερνάντες

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

H Κάστρο τόνισε ότι είναι "απαραίτητο να διαλυθεί η εγκληματική οργάνωση που συνεχίζει να είναι ενεργή και  δημιουργήθηκε από τους καταδικασθέντες ηγέτες στο εξωτερικό".

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο δήλωσε την Παρασκευή ότι η καταδίκη του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (2014-2022) στις ΗΠΑ για τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και τη χρήση όπλων δείχνει τη συνενοχή του δικαστικού συστήματος με το οργανωμένο έγκλημα και τόνισε ότι η κυβέρνησή της επιδιώκει "δικαιοσύνη και όχι εκδίκηση".

"Η αποτυχία του δικαστικού συστήματος της Ονδούρας και η συνενοχή του με το οργανωμένο έγκλημα έχουν αποκαλυφθεί και η ατιμωρησία του έχει αποδειχθεί πλήρως, όπως ακριβώς καταγγέλλουμε δημόσια εδώ και πολλά χρόνια, από την αντίσταση και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, μας γύρισε την πλάτη και στήριξε τη ναρκοδικτατορία", ανέφερε η Κάστρο σε δήλωσή της.

Οι ένορκοι αποφάσισαν την Παρασκευή να διατηρήσουν τις τρεις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και χρήση όπλων για σκοπούς που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, γεγονός που αποτελεί την πιο δυσμενή κατάσταση για τον πρώην κυβερνήτη. Τώρα, εκκρεμεί η απόφαση του δικαστή Κέβιν Καστέλ, ο οποίος, σύμφωνα με την εισαγγελία, θα μπορούσε να επιβάλει πολλές φορές ισόβια κάθειρξη.


 "Σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι εκείνοι που κατέλαβαν την εξουσία στις 28 Ιουνίου 2009, κατέλαβαν το κράτος σε συνεργασία με το δικαστικό σύστημα για να διαπράξουν εγκλήματα και να υποβάλουν το λαό με καταστολή σε παράνομες εκλογές το Νοέμβριο του 2009, και με αίμα και φωτιά μας επέβαλαν δόλιες εκλογικές διαδικασίες το 2013 και το 2017, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών", τόνισε η πρόεδρος της Ονδούρας.

Η Κάστρο τόνισε ότι η κυβέρνησή της απαιτεί "δικαιοσύνη και όχι εκδίκηση" και υπογράμμισε ότι η λαϊκή αντίσταση αποζητά "δικαιοσύνη και τιμά το πνεύμα των μαρτύρων μας που έπεσαν κατά τη διάρκεια 12 ετών και 7 μηνών αγώνα στους δρόμους μέχρι την ήττα της δικτατορίας".

"Αυτή η γκανγκστερική ελίτ που κατέλαβε την εξουσία μαζί με τους συνεργούς της πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματά της, να ερευνηθεί και να δικαστεί χωρίς τα εμπόδια που χρησιμοποιούν για να μπλέξουν ή να γραφειοκρατικοποιήσουν τη δικαιοσύνη", τόνισε.

Η ηγέτης της Ονδούρας τόνισε ότι είναι "απαραίτητο να διαλυθεί η εγκληματική οργάνωση που συνεχίζει να είναι ενεργή και δημιουργήθηκε από τους καταδικασθέντες ηγέτες στο εξωτερικό".

"Ο λαός γνωρίζει ότι κατέλαβαν την εξουσία με τη βία, σκότωσαν, διακίνησαν, δωροδόκησαν και από εκεί επιχειρηματίες και πολιτικοί ενέκριναν επαχθείς συμβάσεις και παραχωρήσεις και το ονόμασαν κράτος δικαίου, ασφάλεια δικαίου και αρχή της νομιμότητας- ξέπλεναν χρήματα και πλούτισαν παράνομα εκμεταλλευόμενοι το κράτος. Τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα έμειναν ατιμώρητα", επανέλαβε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της ανέλαβε "με υπευθυνότητα το πρόγραμμα της εθνικής αναδιάρθρωσης, της προώθησης της δημοκρατίας και της ενοποίησης των εξουσιών του κράτους, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις αβάσιμες επικρίσεις", σε σχέση με την εκλογή των ηγετών του Εθνικού Κογκρέσου (Κοινοβούλιο), του Ανώτατου Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας.

Η Κάστρο κάλεσε το Δημόσιο Υπουργείο και τη Δικαιοσύνη να ενεργήσουν "με απόλυτη ανεξαρτησία απέναντι στους εγκληματίες που πρόδωσαν την πατρίδα πουλώντας το έδαφός μας στις Ζώνες Απασχόλησης και Ανάπτυξης (Zedes), απέναντι σε εκείνους που παραβίασαν τη συνταγματική τάξη, διέπραξαν δολοφονίες χωρίς νομικές συνέπειες, διέπραξαν ληστείες, διακίνησαν ναρκωτικά και εξέδωσαν παράνομη απόφαση για την επανεκλογή του Χουάν Ορλάντο, χωρίς να λάβουν καμία τιμωρία".

"Οι εχθροί του λαού που τον χειροκροτούσαν κάποτε, προσπαθούν να κρυφτούν και παραμένουν ατιμώρητοι μπροστά στην καταδίκη που κρέμεται από πάνω τους, πρέπει να μάθουμε να τους αναγνωρίζουμε", είπε.

Μια ομάδα  κατοίκων της Ονδούρας βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα την Παρασκευή για να γιορτάσει την καταδίκη  του Ερνάντες.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πανηγυρίζουν (...), όταν  όμως μας κατέστειλαν, μας χτύπησαν, μας πήγαν στη φυλακή, μας επιτέθηκαν πολλές φορές με εντολή του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και του Εθνικού Κόμματος της Ονδούρας, κανείς δεν πήγε να κλάψει ή να πει μην γελάτε με το κακό των άλλων", δήλωσε ο Μιγκέλ Μπριτσένο, μέλος του κινήματος "Αγανακτισμένη Αντιπολίτευση", στον δημοσιογράφο Μιγκέλ Μπριτσένο.