Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Φωτορεπορτάζ από μια εβδομάδα παρακρατικής τρομοκρατίας στην πρωτεύουσα της Αϊτής

Πηγή: Resumen Latinoamericano / Por Pierre Gotson

Το Πορτ-ο-Πρενς έχει γίνει μια πρωτεύουσα που δέχεται το θανάσιμο χτύπημα των συμμοριών που σχηματίζουν ένα ενιαίο σώμα εναντίον ανθρώπων και θεσμών σε διάφορους τομείς. Σημαντικές στρατηγικές υποδομές όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αστυνομικές ακαδημίες, αστυνομικά τμήματα και όλες οι άλλες αστυνομικές δομές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, εμπόριο κ.λπ. Σκoτώνουν, σπάνε, καίνε, λεηλατούν.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εν απουσία του de facto πρωθυπουργού, του
Ariel Henry . Μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου ήταν εγκλωβισμένος στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ η πολιτική κρίση εξακολουθούσε να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Υπάρχει διέξοδος από αυτή τη μιζέρια και ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν;

Όπως πολλοί, ο Jacques Letang, καλεσμένος αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή TiChezba στο AlterRadio 106,1 FM, πιστεύει ότι η δικαιοσύνη δεν έχει εκπληρώσει ποτέ το ρόλο της. Αυτό συνέβαλε πολύ στην απελευθέρωση της χώρας από αυτή την τραγωδία.

Όμως, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε νοσοκομειακό κρεβάτι, η εισαγγελία μπορεί να έχει τους πόρους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, σύμφωνα με τη Μέι Λετάνγκ. Για τον ίδιο, ήρθε η ώρα να εισέλθουμε στη "μεταβατική δικαιοσύνη", που σημαίνει μια ειδική ρύθμιση που συνδυάζει την κλασική δικαιοσύνη, τον διάλογο, την αποκατάσταση, την τιμωρία κ.ο.κ.

Διατάξεις που λειτουργούν με μια Επιτροπή Αρετής, ώστε η κοινωνία να ξεπεράσει την "κακή στενωπό", να θεραπευτεί και να διατηρήσει τη μνήμη, ώστε να μην ξαναρχίσει ποτέ.



Αυτό γίνεται σε πολλές κοινωνίες που έχουν τραυματιστεί από μεγάλα γεγονότα που προκάλεσαν μεγάλη δυστυχία στον πληθυσμό, όπως δικτατορίες, σφαγές κ.λπ.

Την ώρα της συζήτησης για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, αξίζει τον κόπο να τεθεί αυτό το ζήτημα;

Τι ανθρώπινους, υλικούς, τεχνικούς και υλικοτεχνικούς πόρους χρειάζεται η κοινωνία για να ξεκινήσει αυτή την πορεία, για να σηκωθεί από το δολοφονικό μονοπάτι που έχει πάρει;