Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Λατινική Αμερική και Καραϊβική: Υπάρχει περιφερειακή δέσμευση για την επισιτιστική ασφάλεια και ένα βιώσιμο μέλλον

Πηγή: Cubadebate, Mario  Lubetkin
 
Η περιφερειακή δέσμευση για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σημείωσε σημαντική πρόοδο με την επικαιροποίηση του Σχεδίου Επισιτιστικής Ασφάλειας, Διατροφής και Εξάλειψης της Πείνας της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) για την περίοδο 2024-2030, γνωστό ως Σχέδιο FNS της CELAC. 

Η επικαιροποίηση αυτή εγκρίθηκε και επικυρώθηκε κατά την VIII Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της CELAC, που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Μια κοινή δέσμευση που αποδεικνύει τη σημαντική συμβολή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην επιτάχυνση της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, με στόχο την επίτευξη κοινωνιών απαλλαγμένων από την πείνα, τη φτώχεια και την ανισότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το 2022, το 6,5% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής υπέφερε από πείνα, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι το 2021. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς η πείνα εξακολουθεί να πλήττει 43,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.

Επιπλέον, η περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες, η φτώχεια, τα επακόλουθα της πανδημίας και οι συγκρούσεις, καθώς και οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, μεταξύ άλλων παραγόντων, επηρεάζουν τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η παραγωγή τροφίμων και τα μέσα διαβίωσης των αγροτικών κοινοτήτων και απειλούν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής και της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων.

Σε αυτό το σκηνικό, το σχέδιο CELAC FNS 2024-2030 αποτελεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην οποία αντανακλάται η ομόφωνη ανταπόκριση πάνω από τριάντα χωρών, οι οποίες, σε υπουργικό επίπεδο, συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν αυτό το έγγραφο για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας στην περιοχή.

 Το νέο σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε σε συντονισμό με την προεδρία, την οποία ασκεί περιοδικά επί του  παρόντος ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, καθώς και οι τριάντα τρεις χώρες της CELAC, περιλάμβανε ευρεία συμμετοχή και ανάλυση με την τεχνική βοήθεια του FAO ( Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας), της CEPAL (Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική), του IICA (Διαμερικανικό Ινστιτούτο Συνεργασίας για τη Γεωργία)  και της ALADI (Ένωση Λατινοαμερικανικής Ολοκλήρωσης), αποτελώντας σημείο αναφοράς για άλλες περιοχές του κόσμου. Η εφαρμογή της παρουσιάζεται ως ιστορικό παράδειγμα συναίνεσης και πολιτικής δέσμευσης όλης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το σχέδιο αυτό, δομημένο σε τέσσερις πυλώνες, περιλαμβάνει μια εννοιολογική βάση που θα καθοδηγήσει τις χώρες όσον αφορά τα νομικά πλαίσια, τη βιώσιμη παραγωγή, την πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και τα αγροδιατροφικά συστήματα που είναι ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.

Το 2024 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποφασιστικό έτος για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού και για την επίτευξη πιο ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του 2023, παγιώσαμε μια βαθιά διαδικασία συμμαχιών, συναίνεσης και διαλόγου που σύντομα θα αποτελέσει μέρος της Περιφερειακής Διάσκεψης του FAO.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την Περιφερειακή μας Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Τζορτζτάουν της Γουιάνας, όπου θα διευκολύνουμε τις ανταλλαγές και τις συζητήσεις που θα είναι απαραίτητες για να καθοδηγήσουν την τεχνική συνεργασία του FAO στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχεδίων και έργων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χωρών και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που καθορίζουν οι κυβερνήσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Η προετοιμασία της Περιφερειακής Διάσκεψης περιλαμβάνει μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν διάφοροι φορείς, όπως ο ιδιωτικός τομέας, ο ακαδημαϊκός κόσμος, η κοινωνία των πολιτών και οι κοινοβουλευτικές ομάδες, και φυσικά ξεχωρίζει η παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων από τις τριάντα τρεις χώρες μέλη του FAO, καθώς και η παρουσία αρχηγών κρατών και υπουργών γεωργίας και άλλων τομέων που έχουν δεσμευτεί για την αναζήτηση πιο αποτελεσματικών, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικών και βιώσιμων αγροδιατροφικών συστημάτων.

Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, αντιστοιχώντας στην εντολή του FAO, θα παγιωθούν ως απτή απάντηση. Η επιτυχία αυτών των προσπαθειών θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία όλων για να γίνει πραγματικότητα η ελπίδα για έναν κόσμο χωρίς πείνα.