Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

"Ύπαρξη σημαίνει Αντίσταση" διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης oι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού

Πηγή: Sputnik Mundo (sputniknews.lat)

Με συνθήματα όπως "Παλαιστίνη: η ύπαρξη σημαίνει αντίσταση", "Σταματήστε τη γενοκτονία" και "Δεν υπάρχει ειρήνη με την κατοχή", Μεξικανοί αλληλέγγυοι στην παλαιστινιακή υπόθεση διαδήλωσαν αυτή την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Πόλη του Μεξικού για να αποκηρύξουν τη στρατιωτική πολιορκία που ασκεί η ισραηλινή κυβέρνηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία εντείνεται από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια διαδήλωση . που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ συμμετείχαν πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από τον Άγγελο της Ανεξαρτησίας έως το Μνημείο της Επανάστασης, μια διαδρομή περίπου τριών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες λεωφόρους του ιστορικού κέντρου της Πόλης του Μεξικού, εκφράζοντας  την υποστήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης.

Μπλόκ  γυναικών που φορούσαν μπούρκες, το θρησκευτικό ένδυμα που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των κεφαλιών των πιστών του ισλάμ, ενώθηκαν με πανεπιστημιακές ομάδες που ζήτησαν να γίνει διάκριση μεταξύ της απόρριψης του σιωνισμού και του αντισημιτισμού.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: "Πού είναι οι κυρώσεις στο Ισραήλ; Δεν τις βλέπουμε" και χαρακτήρισαν τις πολιτικές διαχωρισμού του Τελ Αβίβ έναντι των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης απαρτχάιντ.


 "Σιωνιστικό κράτος, εσύ είσαι ο τρομοκράτης", έγραψε μια άλλη γυναίκα σε ένα πλακάτ, απορρίπτοντας την κατηγορία του ισραηλινού στρατού ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί του στη Λωρίδα της Γάζας αποσκοπούν στην εξάλειψη της παρουσίας της ριζοσπαστικής ομάδας Χαμάς στην περιοχή.

Η νέα αυτή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ προκλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε εισβολή  στο νότιο Ισραήλ μέ χερσαίες  δυνάμεις    και αιφνιδιαστικές επίθεσεις με χιλιάδες ρουκέτες.

 Σε απάντηση, το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τη Γάζα, συνέστησε εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας και ετοιμάζει χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα που συνορεύει με την Αίγυπτο. Εκτός από τις πυραυλικές επιθέσεις, το Τελ Αβίβ διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τις ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα.

Η βίαιη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ κατά των κατοίκων της Γάζας έχει προκαλέσει την καταδίκη διαφόρων φορέων και διεθνών οργανισμών, όπως του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, και των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, όπως συνέβη στο Μεξικό στις 22 Οκτωβρίου, χιλιάδες πολίτες από διάφορες χώρες του κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους με διαδηλώσεις καταδίκης της θέσης του Ισραήλ και υποστήριξης της Παλαιστίνης.