Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Η Βενεζουέλα απορρίπτει τις δηλώσεις του προέδρου της Γουιάνας

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Γουιάνας αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της Γουιάνα Εσεκίμπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας απέρριψε τις δηλώσεις του προέδρου της Συνεργατικής Δημοκρατίας της Γουιάνας, Ιρφάαν Αλί, σχετικά με το συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την Εσεκίμπα της Γουιάνας.

"Η Βενεζουέλα απορρίπτει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του προέδρου της Συνεργατικής Δημοκρατίας της Γουιάνας, Ιρφάαν Άλι, όπου, για άλλη μια φορά, παρεμβαίνουν σε θέματα που ανήκουν στην απόλυτη αρμοδιότητα των Βενεζουελάνων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίβαν Γκίλ   μέσω του λογαριασμού του στο Χ , πρώην Twitter.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέφερε ότι ο ηγέτης της Γουιάνα "έχει επανειλημμένα αρνηθεί να παραστεί στο διάλογο που  κάλεσε η Βενεζουέλα για την επίλυση, όπως επιτάσσει η Συμφωνία της Γενεύης του 1966, της εδαφικής διαφοράς στην Εσσεκίμπα Γουιάνα".

 

Σε αυτά τα πλαίσια, προειδοποιεί ότι η Γουιάνα "επιμένει στην παράνομη, καταχρηστική και αυθαίρετη συμπεριφορά της να διαθέτει μια θαλάσσια περιοχή εν αναμονή της οριοθέτησης. Η συμπεριφορά αυτή απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής, τροφοδοτούμενη από την επίμονη σύνδεση της Γουιάνας με τα συμφέροντα της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ".

"Η έκκληση για λαϊκή διαβούλευση στη Βενεζουέλα ανταποκρίνεται στην πλήρη άσκηση της Μπολιβαριανής δημοκρατίας σύμφωνα με το νόμο και με σκοπό να καθοδηγεί όλες τις ενέργειες της Δημόσιας Εξουσίας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Γουιάνας να διαχωρίσει τη θέση της από τα συμφέροντα της πολυεθνικής Exxon Mobil και της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ. 

Υπό αυτή την έννοια, κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διατάξεις που υπογράφηκαν στη συμφωνία της Γενεύης "καταλήγοντας σε μια πρακτική και ικανοποιητική λύση για τα μέρη".