Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ο Έβο Μοράλες ζητά από την κυβέρνηση της Βολιβίας να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Σε πολυάριθμα μηνύματά του από την έναρξη των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Έβο Μοράλες ζήτησε να κηρυχθεί ο  επιτιθέμενος στην  Παλαιστίνη τρομοκρατικό κράτος, αντί να είμαστε συνένοχοι στις γενοκτονικές πράξεις του.

πηγή

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να διακόψει τις (διπλωματικές) σχέσεις με το "Ισραήλ" και να το κηρύξει τρομοκρατικό κράτος, λόγω των σφαγών που διαπράττει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και ιδιαίτερα των έντονων επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

"Όταν ήρθαμε στην εξουσία μετά τη νίκη μας στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2005, διακόψαμε τις σχέσεις μας με το "Ισραήλ" ως λογική συνέπεια των ειρηνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών αρχών μας", υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος.

 

 Ο Μοράλες υπενθύμισε ότι μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2019, η Βολιβία αποκατέστησε τις σχέσεις της με το σιωνιστικό καθεστώς "σύμφωνα με τις εντολές της αυτοκρατορίας".

 Συνεπής με την προηγούμενη στάση του, ο υποψήφιος για επανεκλογή πρόεδρος κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση της Βολιβίας, εκτός από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, να καταδικάσει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τις σφαγές και τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

 


Είπε επίσης ότι όποιος δεν απορρίπτει τη γενοκτονία είναι συνένοχος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός στην Παλαιστίνη, και ως εκ τούτου το "Ισραήλ" πρέπει να κηρυχθεί τρομοκρατικό κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την της επιχείρησης  “Κατακλυσμός αλ-Άκσα”και την άγρια απάντηση του υπουργικού συμβουλίου του Τελ Αβίβ, ο Μοράλες κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας ότι δεν καταδίκασε τις σφαγές στη Γάζα.

 


  "Καταδικάζουμε, από τη Βολιβία, τις ιμπεριαλιστικές και αποικιοκρατικές πρακτικές της σιωνιστικής ισραηλινής κυβέρνησης", έγραψε πολλές φορές ο ιθαγενής ηγέτης στο προφίλ του στο Χ.



 Ανέβασε επίσης μια φωτογραφία ενός Παλαιστίνιου με τη σημαία του, ο οποίος στέκεται πάνω σε ένα σιωνιστικό τανκ, του οποίου οι επιβαίνοντες είχαν αιχμαλωτιστεί από την αντίσταση, και έγραψε: "Λυπάμαι που το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Βολιβίας δεν καταδικάζει, με πολιτικά συνεκτικό τρόπο, την πραγματική κατάσταση που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός".