Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα για να εκφραστεί η λαϊκή υποστήριξη για τα εδάφη της Γουιάνας Εσεκίμπα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο Xέρμαν Εσκαρά επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία για την Γουιάνα Εσεκίμπα έχει καταστεί απόλυτα άκυρη, όπως έχει επανειλημμένα καταγγείλει η Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Επικράτειας της Γουιάνας Eσεκίμπα και της Εδαφικής Κυριαρχίας, Χέρμαν Εσκαρά, ανέλυσε και εξήγησε τα ζητήματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για τη Γουιάνα Eσεκίμπα που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο TeleSUR, το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης εξήγησε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και επιβεβαίωσε ότι το συμβουλευτικό δημοψήφισμα επιδιώκει να επιτρέψει στο λαό να εκφράσει τη βούλησή του για θέματα εθνικής σημασίας.

Ο συνταγματολόγος σχολίασε ότι τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα αποτελούν μέρος της λαϊκής συμμετοχής και της δημοκρατίας.



Σχετικά με το πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος: "Συμφωνείτε να απορρίψετε με κάθε μέσο, σύμφωνα με το νόμο, τη γραμμή που επιβλήθηκε με δόλιο τρόπο από τη διαιτητική απόφαση των Παρισίων του 1899, η οποία επιδιώκει να μας στερήσει τη Γουιάνα Εσεκίμπα;"

Ο Χέρμαν Εσκαρά υπενθύμισε ότι το 1899 πραγματοποιήθηκε μια διαιτησία, αλλά μια δόλια διαιτησία, καθώς δεν εκπροσωπήθηκε η Βενεζουέλα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, στην απόφαση διαιτησίας του 1899, δύο δικαστές από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν την απαλλοτρίωση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους της Βενεζουέλας.

Ο Eσκαρά διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία έχει καταστεί απόλυτα άκυρη, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Βενεζουέλα.



Σύμφωνα με τον Δρ. Εσκαρά, από το 2015, οι βορειοαμερικανικές εταιρείες επιδιώκουν να οικειοποιηθούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο, χρυσό, ξένα ορυκτά και στρατηγικά ορυκτά στην περιοχή.

"Εκμεταλλεύονται την περιοχή, ποδοπατώντας το διεθνές δίκαιο και μάλιστα σε μια αμφισβητούμενη περιοχή", δήλωσε το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα: "Υποστηρίζετε τη Συμφωνία της Γενεύης του 1966 ως το μόνο έγκυρο νομικό μέσο για την επίτευξη μιας πρακτικής και ικανοποιητικής λύσης για τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα, όσον αφορά τη διαμάχη για το έδαφος της Γουιάνας Eσεκίμπα;"

Ο Χέρμαν Εσκαρά σχολίασε ότι η Συμφωνία της Γενεύης έχει γίνει κρατική πολιτική και πρόσθεσε ότι μαζί με το possidetis juris και το άρθρο 10 του Συντάγματος αποτελούν το σχεδιασμό της κρατικής πολιτικής που, μαζί με τη διπλωματία της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, έχει αναπτυχθεί από τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο δικηγόρος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της Γουιάνας επιχειρεί να αγνοήσει τη συμφωνία του 1966, κακώς συμβουλευόμενη από τους δικηγόρους των αμερικανικών εταιρειών και των εταιρειών των εταίρων της στο ΝΑΤΟ.



"Η αντιπαράθεση της Βενεζουέλας είναι πραγματικά με τις παγκόσμιες δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα σε αντιπαράθεση και όχι με μια ενδιάμεση χώρα όπως η Δημοκρατία της Γουιάνας", δήλωσε ο δικηγόρος.

Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα της διαβούλευσης: "Συμφωνείτε με την ιστορική θέση της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την επίλυση της εδαφικής διαφοράς επί της Γουιάνα Εσεκίμπα;"

Ο Δρ. Χέρμαν Εσκαρά ανέφερε ότι το ερώτημα τοποθετεί τα πράγματα ή τα γεγονότα στην κατάσταση του διεθνούς δικαίου ή στην de facto κατάσταση των διεθνών σχέσεων.

Ο Eσκαρά υποστήριξε ότι το καταστατικό, οι κανονισμοί, η νομολογία και η διδασκαλία του Διεθνούς Δικαστηρίου ανέκαθεν υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρχει ρήτρα για την ενεργοποίηση της αρμοδιότητας και της δικαιοδοσίας.

Ο καθηγητής και δικηγόρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια ρήτρα, "Το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία", τόνισε ο Χέρμαν Εσκαρά.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τέταρτη ερώτηση: "Συμφωνείτε να αντιταχθείτε, με όλα τα μέσα σύμφωνα με το νόμο, στην αξίωση της Γουιάνας να διαθέσει μονομερώς μια θάλασσα που εκκρεμεί οριοθέτηση, παράνομα και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου;".

Ο Χέρμαν Εσκαρά δήλωσε ότι η Γουιάνα έχει χορηγήσει άδειες και παραχωρήσεις σε διάφορες εταιρείες για την εκμετάλλευση πετρελαίου.



Για τον δικηγόρο, η πρακτική αυτή γυρίζει την πλάτη στο διεθνές δίκαιο και σε ένα αμφισβητούμενο έδαφος.

Όσον αφορά το πέμπτο και τελευταίο ερώτημα: "Συμφωνείτε με τη δημιουργία της Περιφέρειας/Πολιτείας (Estado) της Γουιάνας Εσεκίμπα    και την ανάπτυξη ενός επιταχυνόμενου σχεδίου για την ολοκληρωμένη φροντίδα του σημερινού και μελλοντικού πληθυσμού του εδάφους αυτού, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της χορήγησης της βενεζουελάνικης ιθαγένειας και των δελτίων ταυτότητας, σύμφωνα με τη συμφωνία της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο, και κατά συνέπεια την ενσωμάτωση του κράτους αυτού στο χάρτη της επικράτειας της Βενεζουέλας;"

Ο Χέρμαν Εσκαρά  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου κράτους και υποστήριξε ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί έναν οργανικό νόμο για την ολοκλήρωσή της.

Για τον Eσκαρά, η νέα οντότητα θα επιτρέψει την καλύτερη διακυβέρνηση  στην περιοχή.

Όσον αφορά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την  Γουιάνας Εσεκίμπα   που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου, ο Εσκαρά δήλωσε ότι θα είναι μια λαϊκή και δημοκρατική γιορτή έκφρασης της εθνικής βούλησης.

Ο Eσκαρά υπογράμμισε τον ρόλο του Προέδρου Nικολάς Μαδούρο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Βενεζουέλας επί της περιοχής Γουιάνα Εσεκίμπα.