Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Η Κούβα δημοσιεύει έκθεση για το 2023 σχετικά με τις ζημιές από τον αμερικανικό αποκλεισμό (+PDF)

Πηγή: Cubainformacion 
Prensa Latina - Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε σήμερα τη δημοσίευση στον επίσημο ιστότοπό του της έκθεσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ.

Έκθεση της Κούβας σύμφωνα με το ψήφισμα 77/7 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο
"Αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας"
.

Oλόκληρη η Έκθεση (ισπανικά/pdf)


Το σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο "Αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας" θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προς εξέταση την 1η και 2η Νοεμβρίου.

Παρουσιάζοντας το ντοκουμέντο σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες χαρακτήρισε τη μονομερή πολιορκία ως γενοκτονία και κατήγγειλε τις απώλειες που προκλήθηκαν στο νησί, οι οποίες ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Αναλυτικά ανέφερε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από το μέτρο αντιπροσωπεύουν απώλειες άνω των 405 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, δηλαδή ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε δύο ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξήγησε, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας της Καραϊβικής θα μπορούσε να είχε αυξηθεί κατά περίπου 9,0% το 2022, αν δεν υπήρχε η πολιτική των ΗΠΑ.

Αν υπολογίσουμε τη ζημία που προκάλεσε ο αποκλεισμός τα τελευταία 60 χρόνια, με βάση την αξία του χρυσού, αυτή ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο 337 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ασύγκριτο για οποιαδήποτε οικονομία στον κόσμο, είπε.

Ο αποκλεισμός κατά της Κούβας έχει θανατηφόρο αντίκτυπο με άμεσες και έμμεσες οικονομικές ζημιές και επιδιώκει να στερήσει από τη χώρα τα οικονομικά έσοδα που είναι απαραίτητα για την απόκτηση τροφίμων, τεχνολογίας και προμηθειών, καθώς και να προκαλέσει απώλειες στον τουρισμό, είπε. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η αμερικανική κυβέρνηση εφάρμοσε, μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023, 909 διακριτικές ενέργειες ακύρωσης συμβάσεων και υπηρεσιών από ξένες τράπεζες.

Κατά την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας Covid-19 στο νησί, η Ουάσινγκτον σκλήρυνε την οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία, μια ενέργεια που ο ανώτατος εκπρόσωπος της κουβανικής διπλωματίας χαρακτήρισε σκληρή και γενοκτονική πράξη.