Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Μεξικό: Περιφερειακή σύνοδος για το μεταναστευτικό

Πηγή:   The Press Project

Οι πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής συγκεντρώνονται στο Μεξικό για τη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, καθώς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κατευθύνονται μηνιαίως προς τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε την παρουσία ομολόγων του από τις βασικές χώρες προέλευσης των μεταναστών – Κολομβία, Κούβα, Ισημερινός, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βενεζουέλα – καθώς και του πρωθυπουργού της Αϊτής. Φιλοδοξεί να επιτύχει συμφωνία για να «αναζητηθεί συνεργασία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μόνο φέτος, 1,7 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ. Η μετανάστευση γίνεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα και στα δύο έθνη, που το καθένα έχει προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος.

Μόνο τον Σεπτέμβριο 60.000 μετανάστες έφτασαν στο Μεξικό από τη Βενεζουέλα , μαζί με 35.000 Γουατεμάλα και 27.000 Ονδούρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού.

«Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτούς τους αριθμούς εάν δεν έχουμε μια πολιτική όπου η μετανάστευση δεν αντιμετωπίζεται μόνο μεταξύ του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μεξικανική σύνοδος κορυφής είναι μια ευπρόσδεκτη αρχή για «διάλογο με τις χώρες του Νότου», αλλά μπορεί να μην πετύχει πολλά, δήλωσε η Ντολόρες Πάρις Πόμπο, ερευνήτρια μετανάστευσης.

Στόχος του Μεξικού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, θα είναι να ανακουφίσει τη μεταναστευτική πίεση που αισθάνεται, ακολουθώντας μια ευρύτερη, περιφερειακή προσέγγιση.