Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ο Πέτρο ανακοίνωσε την επανένταξη της Κολομβίας στην Unasur

Πηγή: Cubadebate

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι θα επανεντάξει τη χώρα στην Ένωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur), την οποία εγκατέλειψε το 2018, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Ο Πέτρο ανέφερε στο Twitter: "Αποφάσισα να επανεντάξω τη χώρα στην Unasur επικυρώνοντας τη συνθήκη που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο μέσω νόμου και ζήτησα να ονομάζεται Ένωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών για να εγγυηθεί τον πλουραλισμό και τη μονιμότητα με την πάροδο του χρόνου".


Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ατζέντα του Πέτρο στη Βραζιλία και την πρόσκληση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να συμμμετάσχει στη συνάντηση των προέδρων της Νότιας Αμερικής, στην οποία συμμετετείχαν επίσης οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, της Γουιάνας, της Παραγουάης, του Σουρινάμ, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας. Το Περού εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, Alberto Otárola.

Η Κολομβία αποχώρησε από την Unasur τον Αύγουστο του 2018. Ο πρόεδρος Duque δήλωσε τότε ότι είχε δώσει "ακριβείς οδηγίες" στον υπουργό Εξωτερικών του, Carlos Holmes Trujillo, να αποχωρήσει από τον οργανισμό.

Επί του παρόντος, η Unasur αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Η Αργεντινή και η Βραζιλία ανακοίνωσαν την επιστροφή τους στον οργανισμό τον Απρίλιο.

(Με πληροφορίες από το teleSUR)