Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ηγέτες της Νότιας Αμερικής θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που συγκαλεί η Βραζιλία

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Το Περού θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής της οποίας ο πρόεδρος δεν θα παραστεί στη συνάντηση αφού η Ντίνα Μπολουάρτε δεν έχει αντιπρόεδρο.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα φιλοξενήσει την Τρίτη μια συνάντηση με άλλους 10 προέδρους της Νότιας Αμερικής στο παλάτι Itamaraty, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στη Μπραζίλια.


Οι αρχηγοί κρατών της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Γουιάνας, της Παραγουάης, του Σουρινάμ, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Ο μόνος απών από τους προέδρους θα είναι το Περού, καθώς η Ντίνα Μπολουάρτε δεν θα μπορέσει να παραστεί στη συνάντηση λόγω εσωτερικών νομικών κωλυμάτων. Τη θέση της θα πάρει ο Αλμπέρτο Οτάρολα, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών. Η Γαλλική Γουιάνα δεν συμμετέχει επειδή είναι υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας.


Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς θα συμμετάσχει, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Αλμπέρτο βαν Κλάβερεν , στη σύνοδο κορυφής της Νότιας Αμερικής που συγκαλεί ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, Λούλα ντα Σίλβα, η οποία θα προωθήσει και πάλι την περιφερειακή ολοκλήρωση και συνεργασία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Χιλής μετέδωσαν ότι ο Μπόριτς θα συναντηθεί με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής, μεταξύ των οποίων και με την Άνα Σεσίλια Ζερβάσι του Περού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Μπραζίλια (πρωτεύουσα) με δύο συνεδριάσεις, μία το πρωί, κατά την οποία όλοι οι πρόεδροι θα προβούν σε μια πρώτη δήλωση, και μία άλλη το απόγευμα, η οποία θα αποτελειται από έναν "άτυπο" διάλογο μεταξύ των ηγετών.


Στόχος αυτής της συνόδου κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου κεκλεισμένων των θυρών, είναι η επανάληψη του διαλόγου και η ανάλυση της δυνατότητας να αποκτήσει η περιοχή και πάλι ένα "αμιγώς νοτιοαμερικανικό" φόρουμ ολοκλήρωσης, "μόνιμο, χωρίς αποκλεισμούς και σύγχρονο".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μάουρο Βιέιρα, διευκρίνισε ότι δεν θα πρόκειται για μία σύνοδο κορυφής της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (Unasur), η οποία ιδρύθηκε το 2008 από τις δώδεκα χώρες και αργότερα εγκαταλείφθηκε από αρκετούς από τους εταίρους για ιδεολογικούς λόγους.

 


Η σύνοδος κορυφής επιδιώκει να προωθήσει τον ειλικρινή διάλογο για τον εντοπισμό κοινών προσεγγίσεων και να συζητήσει τις προοπτικές ανταλλαγών σε τομείς όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή και η άμυνα, καθώς και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι υποδομές και η ενέργεια.