Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Νότιας Αμερικής στη Βραζιλία

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η σύνοδος κορυφής των 12 προέδρων της Νότιας Αμερικής προτείνει την ανοικοδόμηση της ατζέντας ολοκλήρωσης πάνω από τις ιδεολογίες.

Οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής ολοκλήρωσαν μια πρώτη σύνοδο εργασίας, αφού ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άνοιξε τη σύνοδο κορυφής
την Τρίτη με ένα μήνυμα υπέρ της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιφερειακής συνάντησης, οι ηγέτες πραγματοποίησαν τη γενική τους συνεδρίαση και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα, ενώ ακολούθησε χώρος για διάλογο μεταξύ των ηγετών.

Πριν από το γεύμα, οι ηγέτες των χωρών της Νότιας Αμερικής έβγαλαν την επίσημη φωτογραφία της συνάντησης στο Μέγαρο Itamaraty, έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής.


Κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Λούλα πρότεινε τη δημιουργία μιας "ομάδας υψηλού επιπέδου", αποτελούμενης από εκπροσώπους των προέδρων, η οποία θα προετοιμάσει έναν νέο "οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής" εντός 120 ημερών.

Ο "δεκάλογος" του Λούλα περιελάμβανε επίσης την πιθανή δημιουργία μιας "αγοράς ενέργειας της Νότιας Αμερικής που θα εξασφαλίζει τον εφοδιασμό, την αποτελεσματική χρήση των πόρων, τη νομική σταθερότητα, τις δίκαιες τιμές και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα".

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, της Βολιβίας, Λουίς Άρτσε, της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, του Eκουαδόρ, Γκιγιέρμο Λάσο, της Γουιάνας, Ιρφάαν Άλι, της Παραγουάης, Μάριο Άμπντο Μπενίτεζ, του Σουρινάμ, Τσαν Σαντόκι, της Ουρουγουάης, Λουίς Λακάλλε Που και της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Το Περού εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, Αλμπέρτο Οτάρολα.