Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα τάσσεται υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

"Είμαι υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στoυς Brics. Θα συναντηθούμε σύντομα και πρέπει να αξιολογήσουμε διάφορα αιτήματα ένταξης", δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Μετά από οκτώ χρόνια, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, επιστρέφει στη Βραζιλία, δήλωσε ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στο τέλος της ανοιχτής συνάντησης μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Μπραζίλια (πρωτεύουσα).

Ο Λούλα υπογράμμισε τους δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζαΐρ Μπολσονάρου και ότι, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ακροδεξιού πολιτικού, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Καράκας κατέρρευσαν.

"Είμαι υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Θα συναντηθούμε σύντομα και πρέπει να αξιολογήσουμε διάφορα αιτήματα ένταξης", τόνισε.

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε βέβαιος ότι τα δύο έθνη θα ανακτήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, ενισχύοντας παράλληλα τους πολιτιστικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς τους, καθώς και την ενίσχυση της στρατιωτικής ασφάλειας στα σύνορα.

Και οι δύο πρόεδροι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα εθνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης μετά την ιστορική συνάντηση στο Παλάτι Planalto.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Νότιας Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στη Μπραζίλια, δήλωσε ότι ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας και Βραζιλίας.

 

Υπενθύμισε ότι στη Βενεζουέλα εφαρμόστηκε ένα εξτρεμιστικό μοντέλο σύμφωνα με τη δεξιά ιδεολογία και συνεχίζει να εφαρμόζεται. Η Βραζιλία έκλεισε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και προσπάθησε να επέμβει αναγνωρίζοντας μια ανύπαρκτη κυβέρνηση, πρόσθεσε.

"Ελπίζω ότι κανείς δεν θα κλείσει ποτέ ξανά τις πόρτες μεταξύ της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας", τόνισε ο πρόεδρος Μαδούρο. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις και επιχειρήσεις από Βραζιλιάνους επιχειρηματίες.

Επισήμανε επίσης ότι οι προθέσεις της Βενεζουέλας να συμμετάσχει σε αυτή την οντότητα οφείλονται στην επιθυμία της να συμμετάσχει στην οικοδόμηση νέων διεθνών οικονομικών πολιτικών.

 

"Tenemos 4 años con falta de comunicación entre los órganos militares en la frontera de Brasil y Venezuela", señala el pdte. Maduro y destaca que ambos países deberán retomar la cooperación militar. pic.twitter.com/Kxzld4QMoE


Ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας επεσήμανε ότι "η νέα γεωπολιτική χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: την ενότητα της Δικής μας Αμερικής  μέσα στην ποικιλομορφία και τον ρόλο των BRICS, που αναδεικνύεται σε μεγάλο μαγνήτη για τις χώρες που επιθυμούν συνεργασία".

"Για αιώνες και αιώνες το αρνούνται στους λαούς  της Νότιας Αμερικής, γι' αυτό και εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας γεωπολιτικής, όπου θα επικρατεί η ένωση της Λατινικής Αμερικής ως ενιαίου λαού", δήλωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας.

Νωρίτερα, οι πρόεδροι ηγήθηκαν μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στο Παλάτι Planalto στο πλαίσιο μιας ευρείας ατζέντας συνεργασίας. Κεντρικοί άξονες αυτής της περιοδείας είναι η επισφράγιση συμμαχιών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, της γεωργίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας, του οικοσοσιαλισμού, του τουρισμού και του πολιτισμού.

 


 Σύμφωνα με το  δελτίο Τύπου της Προεδρίας, ο  Κάστρο Σοτέλδο  χαρακτήρισε τη συνάντηση με την ομάδα του υπουργού Φάβαρο ως "εξαιρετική".

"Συμφωνήσαμε σε κοινές στρατηγικές συνεργασίας και μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στα πρωτόκολλα για να εδραιώσουμε ένα ευρύ μνημόνιο κατανόησης που θα επιτρέψει στις χώρες να αναπτύξουν και να αναπτυχθούν στα αγροδιατροφικά τους συστήματα", δήλωσε ο  Κάστρο Σοτέλδο.



Με τη σειρά του, ο Βραζιλιάνος υπουργός υπογράμμισε την κοινή πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των δεσμών συνεργασίας και δήλωσε ότι διαθέτουν "τη μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία τροπικής γεωργικής έρευνας στον κόσμο".

"Είναι στη διάθεσή σας με τα 43 ερευνητικά της κέντρα με όλους τους ελέγχους και όλους τους ερευνητές στη διάθεσή σας για πρωτόκολλα γνώσης και μεταφοράς τεχνολογίας, ώστε η Βενεζουέλα να εδραιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο για τον πληθυσμό της", είπε.