Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Η κυβέρνηση του Περού επιτρέπει στον Βορειοαμερικανικό στρατό να εισέλθει στο Περού

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Τα Βορειοαμερικανικά στρατεύματα θα είναι πάνω από 1.000. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εκπαιδεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Αστυνομία.

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενέκρινε την είσοδο στη χώρα περισσότερων από χιλίων Αμερικανών στρατιωτικών, καθώς και εναέριων και ναυτικών μέσων, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Αστυνομία.

Η έγκριση επισημοποιήθηκε με δύο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην περουβιανή αντίστοιχη εφημερίδα της κυβέρνησης (Boletín de Normas Legales /El Peruano), στις οποίες διευκρινίζεται ότι ο βορειοαμερικανικός στρατός θα διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις με την Κοινή Διοίκηση Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων (Cioec).

Θα διεξάγουν επίσης δραστηριότητες με τις Κοινές Ειδικές Δυνάμεις (FEC), τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (FOE) του Πολεμικού Ναυτικού, την Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων (Grufe) της περουβιανής Πολεμικής Αεροπορίας, τη Διεύθυνση Καταπολέμησης Ναρκωτικών (Dirandro) και τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (Diroes) της Εθνικής Αστυνομίας.


Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα, το Καγάο, το Λορέτο, Σάν Μαρτίν, τη Σάντα Λουσία, το Ουανούκο, το Ουκαγιαλί, το Πάσκο, το Χουνίν, το Ουακανβελίσια, το Κούσκο, το Αγιακούτσο, το Iκουίτος, το Πουκουσάνακαι το Απουριμάκ .

Ο βορειοαμερικανικός στρατός θα φτάσει στη χώρα της Νότιας Αμερικής κατά ομάδες μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η μεγαλύτερη από αυτές θα αποτελείται από 970 άτομα της Πολεμικής Αεροπορίας, της Διαστημικής Δύναμης και των Ειδικών Δυνάμεων, τα οποία, εκτός από τα συνήθη όπλα τους, θα είναι εξοπλισμένα με αεροσκάφη, φορτηγά και σκάφη ταχείας επέμβασης για να λάβουν μέρος στην άσκηση "Resolute Sentinel 2023".

Η είσοδος του στρατού εγκρίθηκε από το Κογκρέσο του Περού στις 19 Μαΐου με τη θετική ψήφο των βουλευτών της άκρας δεξιάς και του κέντρου. Μόνο η αριστερή παράταξη αντιτάχθηκε, τα μέλη της οποίας υποστήριξαν ότι το μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία και δεν θα εγγυόταν την ασφάλεια της χώρας.

Μετά τη νομοθετική συζήτηση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Έκτορ Μπεχάρ καταδίκασε την κίνηση και δήλωσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Υπενθύμισε ότι στο Περού υπάρχει "μια ψεύδής κυβέρνηση, αποτέλεσμα πραξικοπήματος και υπαίτια 70 θανάτων", οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της διορισμένης προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε.

Θεώρησε ότι η παρουσία του στρατού "είναι αποτρεπτική, μέρος μιας πολιτικής τρομοκράτησης του περουβιανού λαού, ο οποίος έχει ανακοινώσει νέες διαδηλώσεις για τον ερχόμενο Ιούλιο".

Η απόφαση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας αμφισβητήθηκε και από άλλους ηγέτες. Ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Περουβιανών Εργαζομένων (CGTP) Χερόνιμο Λόπες, χαρακτήρισε την κίνηση ως απαράδεκτη ξένη παρέμβαση και υποστήριξε ότι θα υπερκαλύψει την παρουσία των στρατιωτικών βάσεων της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Γυναικών, Αναί Ντουράντ, δήλωσε ότι η απόφαση της Μπολουάρτε υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ακολουθεί την παράδοση του λιθίου και άλλων πόρων στο ξένο κεφάλαιο.