Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Δεκάδες μετανάστες από τη Γουατεμάλα σε νταλίκα – δουλεμπορικό

Πηγή | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Δεκάδες μετανάστες είχαν στοιβαχτεί σαν σαρδέλες μέσα σε νταλίκα, ώσπου βρέθηκαν από τις αρχές μετανάστευσης στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού.

Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν 175 μετανάστες, κυρίως από τη Γουατεμάλα, στοιβαγμένους σε μια νταλίκα, στην Πολιτεία Τσιάπας, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Πράκτορες της υπηρεσίας άκουσαν ουρλιαχτά και χτυπήματα μέσα από το ρυμουλκούμενο τρέιλερ όταν το σταμάτησαν σε έναν σταθμό ελέγχου, σε αυτήν την Πολιτεία του νότιου Μεξικού. Ο οδηγός αρνήθηκε να ανοίξει την πίσω πόρτα της νταλίκας, όμως τα πρόσωπα των μεταναστών φαίνονταν μέσα από τις θυρίδες του εξαερισμού

Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το INM φαίνονται οι άνθρωποι να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα στην νταλίκα, προτού αρχίσουν να κατεβαίνουν, ένας-ένας, με τη βοήθεια των εργαζομένων στο Ινστιτούτο. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονταν από τη Γουατεμάλα. Υπήρχαν όμως και πολλοί από το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, ένας από τη Δομινικανή Δημοκρατία και ένας από το Πακιστάν. Στην ομάδα περιλαμβάνονταν 28 ασυνόδευτοι ανήλιοι από τη Γουατεμάλα και δύο από το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι επίδοξοι μετανάστες, για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πληρώνουν συχνά τους διακινητές ώστε να τους περάσουν παράνομα από το Μεξικό και να φτάσουν στις ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος εντοπίστηκε μια ομάδα περίπου 300 ατόμων μέσα σε μια νταλίκα στην Πολιτεία Βερακρούζ του ανατολικού Μεξικού.

Αν και οι ΗΠΑ λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί κατά 70% ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα από το Μεξικό, ο αριθμός εκείνων που σχεδιάζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ και περνούν από την επικίνδυνη ζούγκλα μεταξύ του Παναμά και της Κολομβίας έχει εκτοξευθεί.