Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ο πρόεδρος του Ισημερινού διαλύει την Εθνοσυνέλευση και θέτει τέλος στη διαδικασία παραπομπής του

 Πηγή:  efsyn.gr

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο έβαλε τέλος στις διαδικασίες παραπομπής εναντίον του, διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης, η οποία τον είχε κατηγορήσει για υπεξαίρεση.

Ο δεξιός πρόεδρος, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, μπορεί να κυβερνήσει για έως και έξι μήνες με διάταγμα σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έχει πλέον επτά ημέρες για να προκηρύξει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών. Όσοι εκλεγούν θα ολοκληρώσουν τη θητεία του Λάσο και των βουλευτών που ανέτρεψε, η οποία είχε οριστεί να λήξει τον Μάιο του 2025.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα, ο Λάσο κατηγόρησε την Εθνοσυνέλευση ότι επικεντρώνεται «στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης». Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνησή του «δημοκρατική» και ως έναν τρόπο να δώσει στους ανθρώπους την εξουσία να αποφασίσουν για το μέλλον τους στις επόμενες εκλογές.

Οι νομοθέτες είχαν κατηγορήσει τον Λάσο ότι δεν είχε παρέμβει για να τερματίσει μια σύμβαση μεταξύ της κρατικής εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου Flota Petrolera Ecuatoriana και της ιδιωτικής οντότητας Amazonas Tankers. Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι ο Λάσο γνώριζε ότι η σύμβαση ήταν γεμάτη παρατυπίες και θα κόστιζε στο κράτος εκατομμύρια ζημιές, κάτι που ο πρόεδρος απορρίπτει ως αναληθές.

Ο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, εξελέγη το 2021 και συγκρούστηκε από την αρχή με μια ισχυρή αντιπολίτευση στην 137μελή Εθνοσυνέλευση. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ή μαρτυρία για αδικοπραγία