Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν Κίνα και Ισημερινός

Πηγή| Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Για την προστασία των τοπικών βιομηχανιών από τα κινεζικά προϊόντα, η συμφωνία προσδιορίζει 828 προϊόντα ως «πολύ ευαίσθητα».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Γουεντάο, και ο υπουργός Παραγωγής του Ισημερινού, Τζούλιο Πράντο, υπέγραψαν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Είχε προηγηθεί ένας χρόνος διαπραγματεύσεων.Αυτή η διμερής συμφωνία θα επιτρέψει στο 50% της εξαγώγιμης παραγωγής του Ισημερινού να απελευθερωθεί από δασμούς για την είσοδο στην Κίνα. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα πάψουν να επιβάλλονται δασμοί για το 99,6% των προϊόντων που παράγει ο Ισημερινός.


Μεταξύ των βασικών εξαγωγικών προϊόντων του Ισημερινού είναι ο τόνος και οι σαρδέλες, που θα έχουν άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις για την είσοδό τους στην Κίνα. Τα τριαντάφυλλα και το κακάο του Ισημερινού θα είναι εντελώς αφορολόγητα σε πέντε χρόνια, ενώ οι γαρίδες και οι μπανάνες σε δέκα χρόνια.

Για την προστασία των τοπικών βιομηχανιών από τα κινεζικά προϊόντα, η συμφωνία προσδιορίζει 828 προϊόντα ως «πολύ ευαίσθητα». Μεταξύ αυτών είναι τα επίπεδα κεραμικά, οι ξύλινες σανίδες, τα υφάσματα και το σιδερένιο σύρμα.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού και την Εθνοσυνέλευση πριν τεθεί σε ισχύ. Οι εξαγωγείς χαιρέτησαν τη συμφωνία.

«Το μέγεθος της κινεζικής αγοράς θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις εξαγωγές πολύ περισσότερο», ειδικά καθώς η οικονομία της Κίνας έχει αποδειχθεί ανθεκτική, επεκτεινόμενη παρά το δύσκολο παγκόσμιο τοπίο, είπε ο Ξαβιέ Ροσέρο, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξαγωγέων του Ισημερινού.

Ο Ισημερινός είναι η τέταρτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, μετά τη Χιλή, το Περού και την Κόστα Ρίκα. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισημερινού.

Το 2022, οι δύο χώρες σημείωσαν διψήφια αύξηση του διμερούς εμπορίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού αυτό έφτασε τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 19,7%.