Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Η διακυβερνητική επιτροπή Κούβας-Ρωσίας συνεδριάζει στην Αβάνα

Πηγή:  acn.cu

Η 20ή σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την οικονομική-εμπορική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα στην Αβάνα, ενώ είναι υψηλές οι προσδοκίες για τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει στην κουβανική οικονομία.

Επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας είναι ο Ρικάρντο Καμπρόσας Ρουίς, αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων (Mincex)- και της Ρωσικής ο Ντιμίτρι Τσερνιτσένκο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ως συμπρόεδροι της Επιτροπής, οι δύο αξιωματούχοι συμμετέχουν στη συνεδρίαση, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την υπογραφή της Τελικής Πράξης και άλλων ντοκουμέντων.

Οι αντιπροσωπείες θα εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς της οικονομίας, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, των επικοινωνιών, της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού, μεταξύ άλλων, με έμφαση στην προώθηση της μεγαλύτερης συμμετοχής των ρωσικών ξένων επενδύσεων στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό,   της συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής, το Οικονομικό Επιχειρηματικό Φόρουμ Κούβας-Ρωσίας και η συνεδρίαση της Επιχειρηματικής Επιτροπής Κούβας-Ρωσίας πραγματοποιούνται από την Τετάρτη έως την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Nacional, με διαλόγους και επιχειρηματικούς γύρους μεταξύ εκπροσώπων φορέων από τη σλαβική χώρα και τη μεγαλύτερη των Αντιλλών.

Περισσότεροι από 100 Ρώσοι επιχειρηματίες συμμετέχουν στη συνάντηση με στόχο να διερευνήσουν, μαζί με τους Κουβανούς ομολόγους τους, τις ευκαιρίες που προσφέρει η τοπική αγορά και να δημιουργήσουν έτσι νέες επιχειρήσεις.

Πριν από αυτές τις συναντήσεις, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ευρασιατικό έθνος επισκέφθηκαν την Αβάνα, μεταξύ των οποίων ο Μαξίμ Ορέσκιν, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, ο Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών, και ο      Γιατσεσλάβ Βολόντιν , Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή).

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος περιφερειακός εμπορικός εταίρος της Κούβας και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο.