Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ξεκίνησε η δίκη παραπομπής του προέδρου του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο πρόεδρος του Ισημερινού κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κεφαλαίων από δημόσιες εταιρείες.

Η Εθνοσυνέλευση του Ισημερινού ξεκίνησε χθες Τρίτη ακρόαση παραπομπής κατά του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τη θέση του, αν και η διαδικασία αυξάνει την πιθανότητα να διαλύσει το νομοθετικό σώμα για να αποφύγει την τελική ψηφοφορία.

Απαιτούνται 92 ψήφοι από τη συνέλευση των 137 μελών για την απομάκρυνση του Λάσο, ο οποίος σύμφωνα με πολιτικούς της αντιπολίτευσης αγνόησε τις προειδοποιήσεις για υπεξαίρεση που σχετίζεται με συμβόλαιο στην κρατική εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου, Flopec.

Ο συντηρητικός ηγέτης είπε στο Κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση ότι οι κατηγόροι του δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία και είπε ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα. Ο Λάσο αρνείται την κατηγορία, λέγοντας ότι η διοίκησή του έκανε αλλαγές στο συμβόλαιο που υπογράφηκε χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, προκειμένου να ωφεληθεί το κράτος, κατόπιν συμβουλής του ελεγκτή του Ισημερινού.


«Έχουν δημιουργήσει μια πλασματική κατάσταση που δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Λάσο υπερασπιζόμενος, αναφερόμενος στους αντιπάλους του. «Η ίδια μνησικακία που δηλώνουν εναντίον μου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αθωότητάς μου», πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί ο πρόεδρος από τα καθήκοντά του από την ορκωμοσία του τον Μάιο του 2021, αλλά οι διαδικασίες μομφής πέρυσι απέτυχαν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να περάσουν στο στάδιο της δίκης.

Η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κόμματος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα – κατηγορούμενος και ο ίδιος για διαφθορά – αναζωογονήθηκε μετά την επανεκλογή του Βιρτζίλιο Σακισελά ως προέδρου της Εθνοσυνέλευσης την Κυριακή.

 

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Λάσο βγήκαν στους δρόμους γύρω από τη συνέλευση.

Η CONAIE, η μεγαλύτερη οργάνωση αυτοχθόνων του Ισημερινού, υποστήριξε το μέτρο για την απομάκρυνση του Λάσο σε μια δήλωση, λέγοντας ότι «με τον Γκιγιέρμο Λάσο ο Ισημερινός δεν έχει μέλλον, μόνο φόβο και αβεβαιότητα».

Το Εκλογικό Δικαστήριο του Ισημερινού πρέπει να αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών εντός επτά ημερών από τη διάλυση της συνέλευσης. Η συνέλευση ψήφισε τη συνέχιση της διαδικασίας παραπομπής την περασμένη Τρίτη με 88 ψήφους υπέρ από τους 116 παρόντες νομοθέτες.

Ορισμένοι νομοθέτες είπαν ότι οποιαδήποτε διάλυση θα ήταν αντισυνταγματική και θα αρνούνταν να συμμορφωθούν. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας παραπομπής.


#Ecuador | Supporters and detractors of President Guillermo Lasso gather at El Arbolito park, near the National Assembly, to express their positions before the impeachment of the head of state.