Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Η δικαιοσύνη της Βραζιλίας καταδικάζει πραξικοπηματίες για βομβιστική επίθεση

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net

Οι Ζωρζ Ουάσιγκτον ντε Ολιβέρια και Άλαν Ντιέγκο ντος Σάντος   καταδικάστηκαν σε εννέα και πέντε χρόνια φυλάκισης, αντίστοιχα.

Το Δικαστήριο της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας  (Tjdft) της Βραζιλίας καταδίκασε την Πέμπτη δύο υποστηρικτές του Μπολσονάρ που κατηγορούνται για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πρόεδρος Ζουσελίνο Κούμπιτσεκ, που βρίσκεται στην Μπραζίλια (πρωτεύουσα), στις 24 Δεκεμβρίου. 

Ο δικαστής Οσβάλντο Τοβάνι καταδίκασε τον Ζωρζ Ουάσιγκτον ντε Ολιβέρια σε εννέα χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση, ενώ ο Άλαν Ντιέγκο ντος Σάντος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση.

Ο ντε Ολιβέρια θα πρέπει επίσης να καταβάλει πρόστιμο 11.312 ρεάλες (2.290 δολάρια) στο Εθνικό Ταμείο Σωφρονιστικών Καταστημάτων, ενώ ο ντος Σάντος θα πρέπει να καταβάλει 6.464 ρεάλες (1.310 δολάρια) στο ίδιο ταμείο.


Οι Μπολσοναριστές, οι οποίοι ήταν ήδη προφυλακισμένοι, καταδικάστηκαν για το έγκλημα της  έκρηξης, " πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την περιουσία με έκρηξη, εκτόξευση ή εγκατάσταση εκρηκτικών ή παρόμοιων ουσιών", σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Ομοίως, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον καταδικάστηκε επίσης για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου και εκρηκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, οι αρχές διαπίστωσαν την παρουσία "ενός εκρηκτικού μείγματος, που κατασκευάζεται βιομηχανικά και διατίθεται στο εμπόριο με τη μορφή εκρηκτικού γαλακτώματος σε φυσίγγιο, με βάση το νιτρικό αμμώνιο".

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε φορτηγό φορτωμένο με 63.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου. Ο οδηγός του οχήματος αντιλήφθηκε τον μηχανισμό και στη συνέχεια κάλεσε τις αστυνομικές αρχές.

Ο Ντε Ολιβέιρα ομολόγησε στην κατάθεσή του ότι στόχος της επίθεσης ήταν να δημιουργηθεί "χάος" και να προκληθεί η επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αποτραπεί η ορκωμοσία του Λούλα ως προέδρου.