Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η Κολομβία ζητά από τη Νότια Αφρική να είναι εγγυητής στις συνομιλίες με τον ELN

Πηγή | teleSUR (telesurtv.net)

Η Φράνσια Μάρκες αξιολόγησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN σημαντικές για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας, Φράνσια Μάρκες, ζήτησε την Παρασκευή από τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό της, Πολ Μασατίλε, να αποτελέσει η χώρα του εγγυητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της νοτιοαμερικανικής χώρας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN).

Σε συνάντηση που είχε με τον Μασατίλε στην Πρετόρια, η Μάρκες δήλωσε: "Έχουμε δεσμευτεί για την ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι έχετε όλη την εμπειρία της ειρήνης και της συμφιλίωσης".

"Και θέλουμε να μας συνδράμετε σε αυτές τις διαδικασίες διαλόγου που αναλαμβάνουμε τώρα, όπως η διαδικασία διαλόγου που διεξάγουμε με τον ELN, την οποία θα διεξάγουμε αργότερα και με άλλες ομάδες", δήλωσε η Κολομβιανή αντιπρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται σε αφρικανική περιοδεία που περιλαμβάνει επίσης την Κένυα και την Αιθιοπία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις συνομιλίες στη  χώρα της Νότιας Αμερικής. "Δεσμευόμαστε να τους υποστηρίξουμε στην ειρηνευτική διαδικασία. Η Νότια Αφρική θα συμμετάσχει οπωσδήποτε", δήλωσε,  χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα παρασχεθεί αυτή η στήριξη.

H Κολομβιανή αντιπρόεδρος είναι η πρώτη Αφρο-Κολομβιανή που αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της νοτιοαμερικανικής χώρας. Σε ακρόαση στη Γερουσία τον Απρίλιο, δήλωσε ότι με το ταξίδι της στην Αφρική επιδιώκει "μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση με την ήπειρο αυτή", όπου θα ανοίξουν νέες πρεσβείες.

Η επίσκεψη που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου, είναι η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη του κολομβιανού κράτους εδώ και 26 χρόνια στην ήπειρο, με την οποία η Κολομβία έχει ελάχιστες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και του ELN ξεκίνησαν το 2017 στο Κίτο (Εκουαδόρ) και στη συνέχεια στην Αβάνα (Κούβα) μετά την υπογραφή ειρήνης με τις αποστρατευμένες πλέον Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Στη συνέχεια, οι συνομιλίες διακόπηκαν από τον τότε πρόεδρο Ιβάν Ντούκε το 2019, μετά την επίθεση του ELN σε σχολή δοκίμων στην Μπογκοτά (πρωτεύουσα), και επαναλήφθηκαν πέρυσι με την άφιξη του σημερινού προέδρου, Γκουστάβο Πέτρο  , στην προεδρία.