Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Η Ονδούρα θα διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο υπουργός Εξωτερικών Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα ανακοίνωσε ότι ο καφές της Ονδούρα έχει ήδη εγκριθεί για εξαγωγή στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα , ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων στα τέλη Μαρτίου και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

Η ενδεχόμενη υπογραφή της συνθήκης "θα είναι μια καλή είδηση", η οποία θα φέρει μαζί της "ευκαιρίες πρόσβασης των προϊόντων μας στην Κίνα υπό καλύτερους όρους", δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας.

Ο καφές θα είναι το πρώτο προϊόν της Ονδούρας που θα εισέλθει σύντομα στην κινεζική αγορά, ακολουθούμενο από άλλα, όπως γαρίδες, βοδινό κρέας, πούρα καπνού και πεπόνι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.


"Η Κίνα έχει ήδη εγκρίνει την εισαγωγή του καφέ, είναι απλώς θέμα εμπορικών επαφών", τόνισε ο Ρέινα σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του καφέ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας προέτρεψε τους  εγχώριους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να πουλήσουν το προϊόν τους στην Κίνα να απευθυνθούν στο Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (SAG).

Μπορούν επίσης - παρότρυνε ο υπουργός Εξωτερικών - να απευθυνθούν στη Γραμματεία Οικονομικής Ανάπτυξης (SDE) και στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας και Ποιότητας Αγροδιατροφικών Προϊόντων (Senasa) για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες εξαγωγής.

Ο Ρέινα σημείωσε ότι η χώρα του ελπίζει επίσης να καταλήξει σε συμφωνίες με το Πεκίνο για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους του κράτους με τη βοήθεια των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το συνολικό χρέος της Ονδούρας ανέρχεται σε 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι εξωτερικό χρέος.