Στην τελική δήλωση της 9ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Διαβούλευσης, Συνεργασίας και Συντονισμένης Δράσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γουατεμάλα, οι παρούσες αντιπροσωπείες απέρριψαν τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Η Ένωση Κρατών της Καραϊβικής (ACS) ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Κούβα και την εξαίρεση του νησιού από τον μονομερή και αυθαίρετο κατάλογο της Ουάσινγκτον με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Στην τελική δήλωση της 9ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του οργανισμού για διαβούλευση, συνεργασία και συντονισμένη δράση, που πραγματοποιήθηκε στη Γουατεμάλα, οι παρούσες αντιπροσωπείες απέρριψαν τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με την Prensa Latina, καταδίκασαν την εντατικοποίηση του αμερικανικού αποκλεισμού, με εξωεδαφικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πανδημίας του ιού covid-19, , και επισήμαναν ότι προκαλεί σοβαρή ζημιά στην ευημερία του κουβανικού λαού.
Το ντοκουμέντο χαιρετίζει τη διεξαγωγή στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Αβάνα, μιας συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και/ή κυβερνήσεων της Ομάδας των 77 για τις προκλήσεις της ανάπτυξης.
Η σύνοδος θα έχει αναμεσα στους κύριους στόχους της την προώθηση προγραμμάτων συνεργασίας προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ACS.
Αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κούβα, η Χιλή και το Μεξικό για την παραγωγή και συσκευασία εμβολίων κατά του covid-19 και την επιδίωξη έγκρισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Εκφράζει την ευγνωμοσύνη τους προς όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που υποστήριξαν τα κράτη μέλη της ACS καθώς και άλλα έθνη και σε όλο τον κόσμο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας με ιατρικές υπηρεσίες και δωρεές, ιδίως την κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας.
Το κείμενο χαρακτηρίζει πολύτιμο τον χώρο δέσμευσης που παρείχε η Διεθνής Διάσκεψη Συνεργασίας ACS, η έκτη σύνοδος της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα στις 11 Νοεμβρίου 2022, με το σύνθημα "Pandemic-proof, Caribbean safe" (ανθεκτική στην πανδημία, ασφαλής στην Καραϊβική).
Η σύνοδος καθόρισε σαφείς στόχους όσον αφορά την πολυδιάστατη συνεργασία, την πράσινη και τη γαλάζια ατζέντα, την οικονομική επανεκκίνηση, τις επενδύσεις και την προσέγγιση της μετανάστευσης από αναπτυξιακή σκοπιά.