Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Νέες αποστολές αλληλεγγύης στην Κούβα από την Ισπανία

Πηγή: • Trabajadores

Oργανώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ισπανία προετοιμάζουν αποστολή βοήθειας στο νησί της Καραϊβικής μετά το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ματάνσας.

Αυτό ανακοινώθηκε από πηγές των οργανώσεων φιλίας, οι οποίες συνεργάζονται γι' αυτό το σκοπό με τον Ισπανικό Οργανισμό Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (AECID).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αστούριας, σε συντονισμό με την Ένωση "Cien x Cien Cubanos" και το νοσοκομείο "Valle del Nalón", επίσης στην Αστούριας, δώρισε περισσότερα από 340 κιλά υλικού πρώτων βοηθειών, φάρμακα και ιατρικές συσκευές.

H αποστολή πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς στο νησί, σε συντονισμό με την ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia

Η Κουβανή πολίτης, Μπάρμπαρα Μαρίν, πρόεδρος της Ένωσης "Cien x Cien Cubanos" της Αστούριας, παρέδωσε το φορτίο, εκ μέρους όλων των ανθρώπων που συνέβαλαν σε αυτήν την αποστολή.

Ομοίως, το πρόγραμμα “Hormigas solidarias, rompiendo el Bloqueo a Cuba” (Μυρμήγκια αλληλεγγύης, σπάζοντας τον αποκλεισμό της Κούβας) μαζί με διάφορες ενώσεις, πολιτικά κόμματα και Κουβανούς που κατοικούν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, ένωσαν τις οικονομικές προσπάθειές τους για να εγγυηθούν την αποστολή του φορτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγιναν σημαντικές εισφορές φαρμάκων, καθώς και εμβάσματα στον λογαριασμό που δημιουργήθηκε στη Διεθνής Χρηματοπιστωτική Τράπεζα, τα οποία ξεπερνούν τις 14 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, ξεχωρίζουν οι εκστρατείες που προωθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και η Ενωμένη Αριστερά με τη συμμετοχή δομών σε περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο.

Ομοίως, του Κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ισπανία, του Nou Barris-El Cerro Twinning, του Defensem Cuba, του Συνδέσμου Φιλίας με την Κούβα «Miguel Hernández» Αλικάντε, της Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κεντρική Αμερική El Prat, της Mollet amb Cuba, της Casal de L'Alba de Catalunya καθώς και των Casal d'amistat Catala Cuba στη Βαρκελώνη, Σύλλογος Φιλίας της Βαλένθια με την Κούβα "José Martí" και το Casa de Amistad con Cuba στη Lleida, ο Σύνδεσμος Φιλίας Lázaro Cárdenas στη Χιχόν, ο Σύνδεσμος Ειρήνης και Φιλίας στην Avilés, και άλλοι.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το Γραφείο Ανθρωπιστικής Δράσης ACEID στις αρχές αυτής της εβδομάδας προβλέπει τη συγκέντρωση και αποστολή περισσότερων από 27 τόνους βοήθειας αξίας 80.000 ευρώ, σε δύο αεροπορικές αποστολές προς την Κούβα.

Με την αποστολή φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών η Ισπανία ανταποκρίνεται στην έκκληση που έκανε στις 6 Αυγούστου η κουβανική πρεσβεία στο Βέλγιο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη σοβαρή πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ματάνσας στις 5 Αυγούστου.