Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Το Περού μηνύει την ισπανική Repsol για τεράστια πετρελαιοκηλίδα

Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο περιέγραψε την πετρελαιοκηλίδα ως «ένα από τα μεγαλύτερα οικοκτόνα εγκλήματα που έγιναν ποτέ στις ακτές και τις θάλασσές μας».

Η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών του Περού μηνύει την ισπανική εταιρεία πετρελαίου Repsol για μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μαύρισε τις παραλίες στα ανοικτά των ακτών της Λίμα τον Ιανουάριο. Η διαρροή, την οποία το Περού χαρακτήρισε τη χειρότερη οικολογική καταστροφή γύρω από τη Λίμα στην πρόσφατη μνήμη, διέρρευσε περισσότερα από 10.000 βαρέλια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η πολιτική αγωγή ζητά 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,54 δισεκατομμύρια λίρες) για περιβαλλοντική ζημιά και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,27 δισεκατομμύρια λίρες) για ζημιές σε ντόπιους. 

Η Repsol αρνήθηκε την ευθύνη. 


Η εταιρεία είπε αρχικά ότι η διαρροή προκλήθηκε από «ξαφνικά και ασυνήθιστα ανώμαλα κύματα που παράγονται από την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα». Ωστόσο, αργότερα κατηγόρησε το πετρελαιοφόρο.

Την Τρίτη, ένας Περουβιανός δικαστής παραδέχθηκε την αγωγή 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Indecopi κατά της Repsol, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο.

Ένας υποθαλάσσιος αγωγός πετρελαίου που ανήκει στην εταιρεία προκάλεσε διαρροή στις 15 Ιανουαρίου. Συνέβη όταν ένα δεξαμενόπλοιο υπό ιταλική σημαία, το Mare Doricum, εκφόρτωνε στο διυλιστήριο La Pampilla της Repsol.

Η Repsol αρνήθηκε την ευθύνη για τη διαρροή και είπε στο Reuters ότι η αγωγή είναι αβάσιμη και το ποσό είναι αυθαίρετο.


Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο περιέγραψε τη διαρροή ως «ένα από τα μεγαλύτερα οικοκτόνα εγκλήματα που έγιναν ποτέ στις ακτές και τις θάλασσές μας».

Εκατοντάδες ψαράδες και εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας έχασαν επίσης εισόδημα λόγω της καταστροφής, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Περού. Ντόπιοι ψαράδες πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες επειδή δεν μπόρεσαν να βγουν στη θάλασσα και να εργαστούν λόγω της διαρροής.

Η Indecopi ισχυρίστηκε ότι η οικολογική ζημιά συνεχίζει να επηρεάζει τους ψαράδες και το περιβάλλον.

«Προσπαθούμε να λάβουμε αποζημίωση για τον πληγέντα πληθυσμό… που ζει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τη μολυσμένη ακτή», δήλωσε ο Τζούλιαν Παλάσιν, επικεφαλής της Indecopi, σε δήλωση.


Τον Ιανουάριο, οι εισαγγελείς άνοιξαν επίσης ποινική έρευνα για τον ρόλο της Repsol στο περιστατικό. Τέσσερα στελέχη της εταιρείας απαγορεύτηκε να φύγουν από τη χώρα για 18 μήνες εν μέσω της συνεχιζόμενης έρευνας.

Τον Μάιο, η Repsol είπε ότι ο καθαρισμός θα κοστίσει στην εταιρεία 150 εκατομμύρια δολάρια (127 εκατομμύρια λίρες). Η Repsol σημείωσε καθαρά έσοδα 2,499 δισ. ευρώ (2,11 δισ. £) πέρυσι – δεκαέξι φορές το κόστος καθαρισμού.

Ο καθηγητής γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Stuart Haszeldine, δήλωσε ότι οι κοινότητες και οι χώρες «έχουν το δικαίωμα να αναμένουν ασφαλή μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου».

«Δεν υπάρχει καθιερωμένη αγορά για την εξαγορά μιας καθαρής παραλίας ή μιας αποικίας θαλάσσιων πτηνών – αναπόφευκτα μεγάλες και οικονομικά εύρωστες εταιρείες πετρελαίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά, λομπίστες και νομικές ομάδες για να καθυστερήσουν και να αποπροσανατολίσουν το παιχνίδι ευθυνών μακριά από τις ευθύνες τους», είπε.

«Αυτός θα είναι ένας διαγωνισμός για την ισχύ του νομικού συστήματος του Περού για την επιβολή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης σε μια απρόθυμη πολυεθνική με πόρους. Η τελική διευθέτηση μπορεί να επηρεαστεί εξίσου από την εκτίμηση της Repsol για τη δική της φήμη και τις μελλοντικές άδειες λειτουργίας παγκοσμίως», πρόσθεσε.