Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

«Χειροπέδες» για εμπρησμό στον αρχηγό των Μαπούτσε στη Χιλή

Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο ακτιβιστής αρχηγός των Μαπούτσε κατηγορείται για μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε εταιρείες υλοτομίας.

Την Τετάρτη, η αστυνομία της Χιλής συνέλαβε τον ακτιβιστή Έκτορ Λαϊτούλ, ηγέτη της οργάνωσης των Μαπούτσε, Coordinadora Arauco Malleco, για την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων στα νότια της χώρας.
«Η αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του Coordinadora Arauco Malleco, ο οποίος έρχεται αφότου το Εγγυητικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, το οποίο προέκυψε μετά από αίτημα της Εισαγγελίας», δήλωσε ο περιφερειακός εισαγγελέας της νότιας περιοχής Λα Αραουκανία, Ρομπέρτο Γκαρίδο σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Λαϊτούλ συνελήφθη από την Ανακριτική Αστυνομία (πολιτική αστυνομία) ενώ γευμάτιζε σε εστιατόριο στην πόλη Κανιέτε και μεταφέρθηκε στο Τεμούκο για να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης.


Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι ο Λαϊτούλ θα ερευνηθεί για τη φερόμενη συμμετοχή του σε κοινά εγκλήματα και ορισμένα εγκλήματα που τιμωρούνται βάσει του νόμου περί κρατικής ασφάλειας.

Η Coordinadora Arauco Malleco είναι ένας οργανισμός που αγωνίζεται για την αυτονομία των μελών της φυλής Μαπούτσε και την αποκατάσταση των προγονικών τους εδαφών στη νότια Χιλή. Για αυτό, υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα και τις εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρείες υλοτομίας, εταιρείες αδρανών υλικών, εκκλησίες και άλλους στόχους.


Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έδωσε εντολή να εφαρμοστεί συνταγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές Μπιομπίο και Λα Αραουκανία ώστε να στρατιωτικοποιηθεί η περιοχή για τον έλεγχο των εμπρηστικών επιθέσεων που καταγράφονται εδώ και δεκαετίες σε αυτά τα μέρη.

Η Coordinadora Arauco Malleco, σε δημόσια ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι η απόσπαση ξυλείας από τις εταιρείες υλοτομίας δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως κλοπή, καθώς πρόκειται για ανάκτηση και επαναιδιοποίηση πόρων στην επικράτεια των προγόνων τους.