Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Δεκάδες συλλήψεις Μεξικανών στρατιωτικών και αστυνομικών για την υπόθεση των 43 φοιτητών της Αγιοτζινάπα

Πηγή: Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

H Γενική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία (FGR) ανέφερε τη σύλληψη του πρώην γενικού εισαγγελέα, Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, για τα εγκλήματα των εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και εγκλημάτων κατά της απονομής της δικαιοσύνης.

Η υπόθεση Αγιοτζινάπα, η εξαφάνιση 43 Μεξικανών φοιτητών το 2014, γνώρισε τον ισχυρότερο κλονισμό την Παρασκευή, με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά 64 στρατιωτικών και αστυνομικών που φέρονται να εμπλέκονται στο έγκλημα και τη σύλληψη του πρώην γενικού εισαγγελέα  Χεσούς Μουρίγιο Καράμ για την ίδια εγκληματική ενέργεια.

Η Γενική Εισαγγελία του Μεξικού (FGR) ανέφερε ότι ομοσπονδιακός δικαστής από την Πολιτεία του Μεξικού εξέδωσε 83 εντάλματα σύλληψης κατά 20 στρατιωτικών διοικητών και στρατιωτικού προσωπικού του 27ου και του 41ου τάγματος στην πόλη Ιγουάλα για την υπόθεση της Αγιοτζινάπα.

Η μεξικανική αρχή επεσήμανε ότι ο δικαστής διέταξε επίσης τη σύλληψη πέντε διοικητικών και δικαστικών υπαλλήλων από την πολιτεία Γκερέρο, 26 αστυνομικών από το Χουιτζούκο, έξι από την Ιγουάλα και έναν από την Κόκουλα, καθώς και 11 αστυνομικούς της πολιτείας Γκερέρο και 14 μέλη της εγκληματικής ομάδας Guerreros Unidos (Ενωμένοι Πολεμιστές).

 

Τα αδικήματα για τα οποία εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης είναι για πράξεις οργανωμένου εγκλήματος, όπως εξαφανίσεις, βασανιστήρια, ανθρωποκτονίες και εγκλήματα κατά της απονομής δικαιοσύνης.

Ώρες πριν, η FGR ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Χεσούς Μουρίλο Καράμ στο σπίτι του για τις ίδιες πράξεις.

 

Σχετικές αναρτήσεις: