Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Κολομβιανό περιοδικό αποκαλύπτει κατασκοπία εναντίον της Κούβας

Πηγή: Prensa Latina

Με τον τίτλο Διεθνής Κατασκοπεία: Επιχείρηση Κούβα, το δημοσίευμα έκανε γνωστό ότι είχε πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα από κολομβιανές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών όπου γίνεται σαφές πώς κατασκόπευαν Κουβανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους, αριστερούς πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους και κοινωνικούς ηγέτες.

Σε δηλώσεις του στην Prensa Latina, ο διευθυντής της Έντισον Μπολάνιο εξήγησε σήμερα ότι ως δημοσιογράφος πάντα ενδιαφερόταν για τα γεωπολιτικά ζητήματα της Κολομβίας και του προκάλεσε μεγάλη περιέργεια η ένταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια μεταξύ αυτού του έθνους της Νότιας Αμερικής και της Κούβας.

«Άρχισα να ρωτάω και προφανώς, μέσω εμπιστευτικών πηγών, αφού μίλησα πολλές φορές, κατάφερα να αποκτήσω πρόσβαση σε περισσότερα από χίλια αρχεία στα οποία αντικατοπτρίζεται ένας ολόκληρος μηχανισμός κατασκοπείας κατά της Κούβας και του διπλωματικού της σώματος που εδρεύει στην Κολομβία», είπε.

Σύμφωνα με το περιοδικό, πληροφορίες παραποιήθηκαν στον υπολογιστή ενός ηγέτη των ανταρτών για να ενοχοποιηθεί η Κούβα για τις βίαιες διαμαρτυρίες στην Κολομβία στα τέλη του 2019, του 2020 και του 2021.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κωδικός "Charlie" ήταν το όνομα που δόθηκε στην επιχείρηση κατασκοπείας κατά της κουβανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού της σώματος στην Κολομβία, που αναπτύχθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε (2018-2022).

Αναλυτικά αναφέρεται ότι σιγά σιγά Κολομβιανοί κατάσκοποι, χωρίς δικαστική εντολή, ανέπτυξαν παρακολούθηση Κουβανών διπλωματών διεισδύοντας σε πολιτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις μνήμης της Κουβανικής Επανάστασης.

Αυτή η κατασκοπεία πραγματοποιήθηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σε συνεργασία με την Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών, που υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Κολομβίας, επισημαίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποίησαν εξελιγμένο εξοπλισμό για να υποκλέψουν τις ιδιωτικές επικοινωνίες διπλωματικών αξιωματούχων, υπογραμμίζει η έρευνα.

Προειδοποιεί ότι υπάρχουν έγγραφα στα αγγλικά με την ονομασία «Secret/Rel To Usa, Colombia» που «προέρχονται από πράκτορες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Σε αυτές τις αναφορές είναι ξεκάθαρο -λέει η RAYA- ότι και οι πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών ενδιαφέρονταν πολύ να λάβουν πληροφορίες για τους Κουβανούς διπλωμάτες στην Κολομβία.

«Εκτιμούμε κάθε πρόσθετη πληροφορία που μπορεί να παρέχει η υπηρεσία σας και είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε πρόσθετη έρευνα», αναφέρει μια αναφορά στα αγγλικά που περιλαμβάνεται στο περιοδικό που διευθύνει ο Έντισον Μπολάνιο.

Η αλήθεια είναι ότι οι Κολομβιανοί πράκτορες δεν απέκτησαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ούτε ότι η Κούβα προωθούσε τις κοινωνικές διαμαρτυρίες, ούτε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις κατασκοπείας.

«Τα πλήρη έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το περιοδικό RAYA, και ειδικά το προαναφερθέν έγγραφο «Στρατηγική Αποσταθεροποίησης», δείχνουν ότι ήταν ένα σχέδιο κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά της κοινωνικής διαμαρτυρίας με την οποία συνέδεαν την κολομβιανή αριστερά και τη χώρα υποδοχής και εγγυήτρια των ειρηνευτικών διαδικασιών με το FARC-EP και τον ELN», επισημαίνει.

Τονίζει ότι «αυτό καταγράφηκε στην παράγραφο των οδηγιών στην οποία καθίσταται ρητή μια επικίνδυνη διαταγή: «να τονίσετε τη σχέση της κουβανικής πρεσβείας με μέλη του ELN και να δημιουργήστε μια μήτρα γνώμης που να δείχνει ότι οι βίαιες διαδηλώσεις συντονίστηκαν και αναπτύχθηκαν από τις οργανώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα και την ALBA».

Σε ένα από τα έγγραφα, οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ομολόγησαν ακόμη και το έγκλημα της εμφύτευσης αρχείων «στους υπολογιστές του «τρομοκράτη» Αντρές Βανέγας Λογκρόνιο, γνωστού με το ψευδώνυμο «Ουριέλ».

Τέλος, η RAYA υπενθύμισε ότι «στις 11 Ιανουαρίου 2021, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας την παλιά πολιτική του εσωτερικού εχθρού και τα «αποδεικτικά στοιχεία» που είχε παράσχει η Κολομβία, ανακήρυξε για άλλη μια φορά την Κούβα ως μία από τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία στον κόσμο.