Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Αποφυλακίζεται μετά 17 χρόνια ο Περουβιανός επαναστάτης Αντάουρο Ουμάλα - (+videos)

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Χαρά στις τάξεις του ethnocacerismo* και του κόμματος Peru Libre για την απελευθέρωση του Περουβιανού επαναστάτη

Ο Αντάουρο Ουμάλα Τάσσο αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε την ποινή του , μειωμένη με σπουδές και εργασία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το INPE (Εθνικό Σωφρονιστικό Ινστιτούτο του Περού) .

Ο Oυμάλα καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο τεσσάρων αστυνομικών όταν το 2005 ηγήθηκε της ενέργειας γνωστής ως Andahuaylazo . Ο Ουμάλα δήλωνε πάντα αθώος, καθώς υπήρχαν πολλοί μάρτυρες που επιβεβαίωσαν ότι οι νεκροί προκλήθηκαν από «φίλια πυρά». Οι κατηγορίες για τα οποία φυλακίστηκε είναι απλή ανθρωποκτονία, απαγωγή, διακεκριμένες βλάβες και αρπαγή όπλου. Μέχρι σήμερα έχει εκτίσει 17 χρόνια, 7 μήνες και 14 ημέρες.



Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Σωφρονιστικό Συμβούλιο της φυλακής Ancón II, ο Ουμάλα σπούδασε και εργάστηκε κατά τη διάρκεια των 3.667 ημερών της παραμονής του στη φυλακή, γεγονός που του επέτρεψε να μειώσει την ποινή του κατά 1 χρόνο και 7 μήνες. 

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι ο Ουμάλα Τάσσο είχε ζητήσει αυτό το προνόμιο τρεις φορές, αλλά δεν του χορηγήθηκε επειδή δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη προθεσμία.

Ο Αντάουρο, 59 ετών σήμερα, δήλωσε μετά την αποφυλάκισή ότι είναι περήφανος για την εξέγερσή του στην πόλη Andahuaylas επειδή τα γεγονότα τον δικαίωσαν. 

Η αποφυλάκισή του προκάλεσε οργή στα δεξιά κόμματα που τον χαρακτήρισαν «εχθρό της δημοκρατίας». 

«Πού είναι οι πρόεδροι εναντίον των οποίων επαναστατήσαμε πριν από 17 χρόνια;» αναρωτήθηκε ο Αντάουρο Ουμάλα και υπενθύμισε ότι ο Τολέδο (2001-2006) κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες εν αναμονή έκδοσης.

Αντιδράσεις

Μόλις διαδόθηκε η είδηση ​​της απελευθέρωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φέλιξ Τσέρο δήλωσε στα ΜΜΕ: O Αντάουρο Ουμάλα Humala έχει εκτίσει 17 χρόνια και 7 μήνες από την επιβληθείσα ποινή και προσμετρώντας σπουδές και εργασία αποφυλακίζεται.

«Είναι ένα τεχνικό διαδικαστικό ζήτημα και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό», σημείωσε ο Τσέρο. Προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνικό-διοικητικό όφελος που χορηγεί το Εθνικό Σωφρονιστικό Ινστιτούτο και εμπιστεύεται τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων.

H δικηγόρος του Ουμάλα, Κάρμεν Ουιντόμπρο, ανέφερε ότι έχει επιλυθεί το αίτημα αποφυλάκισης με μείωση της ποινής που υπέβαλαν πριν από ένα μήνα. Θεωρεί ότι οι αρχές ενήργησαν με νομική τυπικότητα και ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε καμία πρόθεση της κυβέρνησης να ευνοήσει την ελευθερία του πελάτη της. Αρνήθηκε επίσης ότι ο Αντάουρο Ουμάλα ή εκείνη είχε ζητήσει χάρη.

Η Κάρμεν Ουιντόμπρο ανέφερε ότι όταν φύγει από τη φυλακή ο Ουμάλα σχεδιάζει να εκδώσει το βιβλίο του και να συνεχίσει με τις εφημερίδες που διηύθυνε από τη φυλακή.


Μέλη του κόμματος του περίμεναν τον Αντάουρο Ουμάλα έξω από τη φυλακή Ancón II και τον επευφημούσαν όταν αναφέρθηκε στο "Andahuaylazo"


Με μια σημαία Wiphala χέρια , από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μία μικρή ομάδα οπαδών του "etnocacerista" περίμενε έξω από τη φυλακή.

«Περιμένουμε τον συμπατριώτη μας (Χοσέ) Γκοντόι, τον Χοσέ Βέγκα και πολλούς συμπατριώτες μας από όλη τη χώρα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον αγώνα και εμείς διανυκτερεύσαμε έξω από τη φυλακή.  Ως "etnocaceristas", προερχόμαστε από το βαθύ Περού», είπε ο Άντερσον Καντσάρι, ο οποίος μιλώντας στην ιθαγενική γλώσσα Κέτσουα δήλωσε ότι είναι από το Andahuaylas.

"Κατεβαίνει κόσμος από τις επαρχίες και η συνέντευξη του Αντάουρο θα δοθεί στο Andahuaylas και η γιορτή θα γίνει εκεί", πρόσθεσε, όπου θα λάβουν μέρος και άλλοι αγωνιστές που συμμετείχαν στο λεγόμενο "Andahuaylazo", την εξέγερση υπό την ηγεσία του απόστρατου Περουβιανού ταγματάρχη Αντάουρο Ουμάλα , ο οποίος επικεφαλής 160 εφέδρων ζήτησε την παραίτηση του τότε προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο μεταξύ 1ης και 4ης Ιανουαρίου 2005.


ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ PERU LIBRE ΧΑΙΡΕΤIZOYN THN ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΟΥΡΟ ΟΥΜΑΛΑ
Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος του PERU LIBRE (Ελεύθερο Περού), Βλαντιμίρ Σερρόν, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Γκουίντο Μπελίντο, εξέφρασαν στο Twitter τη χαρά τους για την απελευθέρωση του Ουμάλα.





ethnocacerismo, ριζοσπαστική ιδεολογία η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς στο οποίο κυριαρχεί η εθνότητα των Άνδεων. Αν και ο Antauro Humala ίδρυσε αυτό το κίνημα, πατριάρχης της ιδεολογίας του θεωρείται ο πατέρας του Isaac Humala, πρώην μαρξιστής αγωνιστής του Περουβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCP) και του Επαναστατικού Αριστερού Κινήματος (MIR) που ίδρυσε το Ινστιτούτο Εθνογεωπολιτικών Σπουδών (IEE) το 1989 για να προωθήσει τις ιδέες του. Βασική επιδίωξη είναι η δικαίωση της «χάλκινης φυλής» (raza cobriza) που, σύμφωνα με τον πατριάρχη της Ηumala έχει ξεχαστεί με τα χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει εκπροσώπηση στην Κυβέρνηση. Σήμερα είναι βουλευτής εκλεγμένος με το κόμμα Peru Libre, του σημερινού προέδρου Πέδρο Καστίγιο. Andrés Avelino Cáceres, (10 Νοεμβρίου 1836 – 10 Οκτωβρίου 1923), δύο φορές Πρόεδρος του Περού (1886-1890 , 1894-1895). Θεωρείται εθνικός ήρωας επειδή ηγήθηκε της αντίστασης στη Χιλιανή κατοχή κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Ειρηνικού (1879–1883), όπου πολέμησε ως Στρατηγός στον Περουβιανό   Στρατό.

 Andrés Avelino Cáceres, (10 Νοεμβρίου 1836 – 10 Οκτωβρίου 1923), δύο φορές Πρόεδρος του Περού (1886-1890 , 1894-1895). Θεωρείται εθνικός ήρωας επειδή ηγήθηκε της αντίστασης στη Χιλιανή κατοχή κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Ειρηνικού (1879–1883), όπου πολέμησε ως Στρατηγός στον Περουβιανό Στρατό.