Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ξεκίνησε η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών για το κουβανικό εμβόλιο Soberana

Πηγή: granma.cu

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών για την οριστική αδειοδότηση του Soberana, του κουβανικού υποψήφιου εμβολίου με έγκριση για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, ξεκίνησε χθες (24/8) με τη χορήγηση του προϊόντος σε 20 εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 19 και 59 ετών.

Κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της ασφάλειας του υποψηφίου εμβολίου. Η έκθεση που θα προκύψει από αυτές τις πληροφορίες θα σταλεί στο Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Φαρμάκων (CECMED), προκειμένου να εγκριθεί παρόμοια διαδικασία σε ίδιο αριθμό ατόμων ηλικίας 60 έως 80 ετών.

 Η δεύτερη φάση έχει προγραμματιστεί από τις 30 Οκτώβρη, έως ότου ολοκληρωθεί το δείγμα με συνολικά 676 εθελοντές στην ηλικιακή ομάδα 19-80 ετών. Οι κλινικές δοκιμές πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2021 και τον δεύτερο μήνα του έτους θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματά τους.

 Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος ένας από τους εθελοντές της έρευνας είναι η προσκόμιση γραπτής ενημερωμένης συγκατάθεσης καθενός από αυτούς. Επιπλέον, πρέπει να είναι υγιή άτομα ή των οποίων οι κλινικές καταστάσεις είναι ελεγχόμενες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Soberana έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ειδικά σε τρεις από τους επικεφαλής επιστήμονες του προγράμματος, με πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα.

 Εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτείται για προκύψει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, το πρόγραμμα FINLAY-FR-1 έχει το πλεονέκτημα να έχει αναπτυχθεί σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στην ακούραστη εργασία των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay (IFV) και το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Χημικής και Βιομοριακής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

 Παρόλα αυτά, πέρασε με επιτυχία τη φάση φαρμακευτικής ανάπτυξης και τις προκλινικές μελέτες σε ζώα, τα αποτελέσματα των οποίων κατέστησαν δυνατή τη συνέχιση της έρευνας σε ανθρώπους. Με τον ίδιο τρόπο, το IFV έχει αναπτύξει σημαντικά εμβόλια κατά τη διάρκεια της ιστορία του, τα οποία μιλούν για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ινστιτούτου.

 Ο Βισέντε Πέρες Μπενκόμο, γενικός διευθυντής του IFV, εξήγησε ότι η διαδρομή που καλύφθηκε από την κουβανική επιστήμη στην ανάπτυξη άλλων εμβολίων ήταν αναγκαία για αυτό το επίτευγμα. Παρόμοια, είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της πανδημίας, έγιναν προσαρμογές στο παγκόσμιο ελεγκτικό σύστημα, το οποίο κατέστησε δυνατή τη συντόμευση των προθεσμιών χωρίς αυτό να συνεπάγεται μείωση της αυστηρότητας καθεμιάς από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της ομάδας BioCubaFarma, εάν οι κλινικές δοκιμές βγάλουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από τους υπεύθυνους ανάπτυξης του Soberana, υπάρχει ήδη στρατηγική για την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα αυτού που θα ήταν τότε επίσημα το κουβανικό εμβόλιο κατά του covid-19.

 Για την υπερηφάνεια της χώρας μας, και ως καλύτερος φόρος τιμής στον συνεχή υποστηρικτή της κουβανικής βιοτεχνολογίας, τον Φιντέλ, το δικό μας είναι το 30ο υποψήφιο εμβόλιο στον κόσμο και η πρώτο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που έχει λάβει άδεια για κλινικές δοκιμές. Όλα αυτά μιλούν για τη βαθιά δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Κουβανοί επιστήμονες, στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία.